5 Lăcaṣe de cult situate în locuri de un pitoresc aparte
Farmecul Parcului Natural Vânători poate fi simţit din plin dacă vizitezi obiectivele turistice aṣezate în rezervaţiile sale naturale unde legendele şi farmecul cadrului natural sunt deosebit de generoase. Pe teritoriul acestui parc se regăsesc 5 lăcaṣe de cult, vetre monahale marcante pentru dezvoltarea culturii ṣi artei româneṣti medievale. Situate în locuri pitoreṣti de o frumuseṭe naturală deosebită, aceste vechi lăcaṣe de cult oferă pelerinilor care vin să le viziteze o experienṭă personală ṣi spirituală deosebită.
Mănăstirea Secu este o vatră monahală de intensă trăire duhovnicească a cărei vechime se ridică la aproape 500 de ani. Muzeul mănăstirii adăposteşte un adevărat tezaur iar colecţia de obiecte bisericeşti păstrată aici a fost apreciată şi de către Nicolae Iorga care a descris-o ca fiind „marea minune a Secului”.
Mănăstirea Sihăstria aşezată la margini de păduri seculare, pe un platou însorit înfipt în coasta muntelui este locul unde şi-au trăit viaţa monahală unii dintre cei mai mari duhovnici ai ṭării: Părintele Cleopa, Ieroschimonahul Paisie Olaru, Schimonahul Irineu Protcenco şi Arhimandritul Ioanichie Balan.
Mănăstirea Sihla este situată la aproximativ 8 km de Mănăstirea Sihăstria în ţinutul liniştit al codrilor seculari care oferă privelişti şi peisaje variate deosebit de încântătoare. În apropierea ei, pe partea de nord a Muntelui Sihla, pe o poteca tainică, se urcă la Peştera Sfintei Cuvioase Teodora.
Mănăstirea Agapia este cunoscută pentru pictura interioară executată de pictorul Nicolae Grigorescu care a reuşit să îmbine cu succes stilul neoclasic cu tradiţia bizantină şi arta românească. A pictat aici 29 de lucrări originale realizând un stil românesc al picturii religioase. În satul mănăstiresc se poate vizita casa memorială a scriitorului român, Alexandru Vlahuţă.
Mănăstirea Văratec datează din anul 1808, este amplasată într-un cadru natural deosebit ṣi este cunoscută ca fiind mănăstirea cu cel mai mare număr de maici din ţară. În satul mănăstiresc Văratec se află şi mormântul poetei Veronica Micle.
Cu timpul în aceste locuri pitoreṣti s-au pus bazele unui legăn de credinţă, civilizaţie şi cultură românească. Mănăstirile au fost şi sunt loc de pelerinaj, de popas, de întâlnire şi de întărire sufletească pe care îl caută pelerinii în fiecare an.
Scrie raspunsul tau!