Biserica „Bogoslov” din cimitirul Mănăstirii Neamṭ
Biserica „Bogoslov” din cimitirul Mănăstirii Neamṭ a fost ridicată pe locul unui „schit mai vechi”, probabil de la întemeierea acestui sfânt aṣezământ de la Neamṭ. Acest lăcaṣ de cult a fost zidit din piatră ṣi cărămidă între anii 1834-1835, în vremea stareṭilor Domeţian ṣi Neonil în prima stăreṭie. Biserica se poate vizita ṣi se află în afara zidului de incintă a Mănăstirii Neamṭ, în partea de est. În faṭa bisericii se află o clopotniṭă cu parter ṣi etaj pentru clopote, de dimensiuni mai mici decât cele din clopotniṭa mănăstirii.
Construită după un plan treflat, lăcaṣul de cult este prevăzut cu un pridvor deschis ṣi unul închis, pronaos, naos ṣi altar. Interiorul este spaṭios, cu ferestre mari care revarsă multă lumină. Biserica mai dispune de un subsol dreptunghiular prevăzut cu opt ferestre mici. Aici, de jur-împrejur, se găsesc niṣte orificii semiovale pentru oseminte, locul fiind cunoscut sub numele de osuar sau gropniṭă.
Această gropniṭă a existat ṣi la bisericile anterioare care au fost construite în acest loc. S-au descoperit aici o serie de obiecte bisericeṣti vechi care au aparṭinut monahilor mănăstirii. Conform tradiṭiei, când se împlineau 7 ani de când un monah trecea la cele veṣnice, osemintele acestuia erau strămutate în gropniṭă, iar pe craniu se scria numele, ascultarea care a avut-o în mănăstire ṣi data când a decedat.
În gropniṭa mănăstirii sunt depuse osemintele mai multor episcopi: Iustin Handoca, Marchian Folescu, Iosif Răṣcanul ṣi Teodosie Athanasiu. Tot aici mai sunt 526 de cranii, precum ṣi rămăṣiṭele pământeṣti ale monarhilor înmormântaṭi în cimitir. Intre craniile din osuar se află ṣi cel al tinerei Calipso – „cu ṣalul negru” – amintită în versurile lui Puṣkin ṣi descrisă de C. Negruzzi.
De-a lungul timpului s-au realizat o serie de lucrări privind întreṭinerea bisericii. Astfel că, în în anul 1986 s-a refăcut acoperiṣul bisericii, iar în anul 2002 s-a consolidat biserica ṣi s-a pavimentat cu marmură. Între anii 1999-2003 s-a realizat pictura interioară a bisericii.
Scrie raspunsul tau!