Obiceiuri de munte în Ţinutul Neamṭului
Ajuns în Ţinutul Neamṭului vizitatorul poate să cunoască evoluṭia civilizaṭiei din această zonă de munte, de la uneltele de piatră, până la progresul tehnologic din epoca contemporană. O expoziṭie complexă, care prezintă valorile culturale ale zonei de la confluenṭa Bicazului cu Bistriṭa, îmbinând domeniile istorie, etnografie ṣi artă se găseṣte în Muzeul din Bicaz.
Acest muzeu este cea mai importantă unitatea culturală din zona de munte, de mare interes ṣi atractivitate. Înfiinṭat în anul 1958, cu scopul de a reprezenta epopeea ridicării primului baraj din ṭară ṣi formarea Lacului de acumulare Izvorul Muntelui-Bicaz ṣi a Hidrocentralei de la Stejaru.
Clădirea în care este amenajat muzeul este înscrisă ca monument istoric ṣi a fost construită la începutul secolului al XX-lea. Primul spaṭiu al muzeului este destinat istoriei monografice a Văii Bistriṭei în care sunt prezentate numeroase comunităṭi paleolitice, dar ṣi aspecte deosebit de interesante despre viaṭa comunităṭilor daco-carpatice din secolele II-III d.Hr. În completarea expoziṭiei de istorie este prezentată ṣi creaṭia populară a acestor meleaguri.
Sunt evidenṭiate ocupaṭiile oamenilor de la munte, în care lucrul la pădure ṣi plutăriul erau cele mai importante. Tot aici sunt expuse costume populare ṣi diverse textile de interior, piese de mobilier, recuzită pentru obiceiurile de iarnă, icoane, precum ṣi alte obiecte casnice. Expoziṭia muzeului se încheie cu prezentarea frumoaselor acuarele realizate de Iulia Hălăucescu, pictoriṭa care a fost supranumită de criticii de artă „Doamna acuarelei româneṣti”.
Scrie raspunsul tau!