Colecṭiile Cetăṭii Neamṭ
Cetatea Neamṭ se numără printre puṭinele monumente medievale din teritoriile româneṣti care se bucură de un renume atât de mare. Faptele istorice petrecute aici cu secole în urmă, consemnate în documente ṣi cronici, dar mai ales lucrările unor scriitori ṣi însemnările unor istorici de prestigiu din ultimii 150 de ani au creat o imagine aparte acestei fortăreṭe.
De Cetatea Neamṭ se leagă legenda „Muma lui Ştefan cel Mare” scrisă de Dimitri Bolintineanu, nuvela „Sobieski ṣi românii” a lui Costache Negruzzi, poezia „Cetatea Neamṭului” a lui George Coṣbuc, paginile scrise de Alexandru Vlahuṭă ṣi multe alte scrieri.
Colecṭiile muzeului Cetăṭii Neamṭ, potrivit documentelor de arhivă ce provin de la profesorul Dumitru Constantinescu, au fost înfiinṭate încă din toamna anului 1940, fiind îmbogăṭite pe baza cercetărilor din anii 1942 ṣi 1943.
Confruntările militare din 1944 au distrus colecṭiile muzeului Cetăṭii Neamṭ care a fost reînfiinṭat din nou în anul 1957, an când ia naṣtere ṣi muzeul „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamṭ, cele două unităṭi fiind inaugurate la jubileul sărbătorit la 14 aprilie. Datorită vicisitudinilor epocii, expoziṭia din muzeul cetăṭii îṣi încheie în scurtă vreme existenṭa, deṣi interesul publicului era pe măsura valorii exponatelor ṣi a cunoscutului monument istoric vizat.
Colecṭiile Cetăṭii Neamṭ ca ṣi expoziṭiile permanente au fost redeschise în data de 4 iulie 2009, după ce în perioada 2007-2008 cetatea a fost restaurată în întregime. Astfel că, vizitatorii au ocazia acum să admire în sălile restaurate ale Cetăṭii Neamṭ numeroase obiecte care au fost scose din săpături ṣi care au aparṭinut acestui monument. Armură medievală, Sala Armelor, Sala de Sfat ṣi de Judeată, Camera Domniṭelor, Paraclisul „Sfântul Nicolae”, Camera Pârcălabului ṣi Monetăria sunt colecṭiile expoziṭiei permanente a muzeului Cetăṭii Neamṭ pe care turiṣtii le pot admira în vizită la Cetatea Neamṭ.
Scrie raspunsul tau!