Preparate tradiṭionale în Ţinutul Neamṭului
Dacă vrei să te întorci oarecum în timp ṣi să ai idee despre mâncărurile tradiṭionale ale românilor te invităm în Ţinutul Neamṭului, unde vei avea ocazia să încerci bucătăria moldovenească. Pe aceste meleaguri se mai găteṣte încă după reṭetele bunicilor, iar sărbătorile tradiṭionale sunt un adevărat festin culinar.
Cele mai cunoscute mâncăruri în Neamṭ sunt mămăliga servită cu jumări, fripturi, brânză ṣi smântână, tochitura, preparate din carne afumată, zeama de pui ṣi borṣ, sarmale, răcituri, tocană ṣi costiṭă din carne de porc. La aceste preparate se adaugă bucatele delicioase din făină de grâu: cozonacii cu nuci, învârtitele, plăcintele poale-n brâu ṣi alivenci.
Pentru cei care preferă mâncărurile uṣoare vor găsi în bucătăria moldovenească o mulṭime de preparate pe bază de legume ṣi zarzavat, precum varză, viṭa-de-vie, vinete, fasole, roṣii, ardei gras, ceapă, ciuperci ṣi usturoi. Modalităṭile de preparare ale mâncărurilor moldoveneṣti sunt multiple, de la coacere sau murare, la sărare, afumare, prăjire sau înăbuṣire, iar o mare parte de bucate din carne ṣi peṣte sunt preparate la grătar deasupra cărbunelui de lemn încins.
Preparate traditionale in Judetul Neamt
Preparatele tradiṭionale moldoveneṣti pe care turiṣtii pot să le deguste când vizitează Ţinutul Neamṭului sunt Platoul tradiṭional pregătit din muṣchi de porc afumat, cârnăciori de casă afumaṭi, pârjoale, tobă, slăninuṭă, brânză ṣi ceapă roṣie, fiind ṣi unul din antreurile favorite ale iubitorilor de mâncare tradiṭională.
La categoria ciorbe sunt specifice acreala moldovenească, dresala ṣi ciorbele din carne ṣi legume acrite cu borṣul moldovenesc. Tochitura moldovenească pregătită din carne de porc cu mamaliguṭă ṣi ou, telemea de oaie ṣi cârnaṭi, chiṣca moldovenească, sfârâiala moldovenească preparată din carne de vită, mămăligă, unt ṣi smântână. Sarmalele moldovenesti gătite cu frunză de varză sau viṭă-de-vie, cu o umplutură amestec din carne de porc, vită ṣi oaie.
Ca desert se pot servi plăcinte poale-n brâu umplute cu brânză dulce sau sărată, dar ṣi cu alte variante de umpluturi. Un alt tip de desert specific în Ţinutul Neamṭului sunt alivencile moldoveneṣti servite calde ṣi garnisite cu smântână, acest preparat este gătit la cuptor din brânză de vaci, mălai, lapte, făină, ouă, unt ṣi smântână şi julfa cu seminte de cânepă, numita şi Pelincile Domnului.
Meniul de sărbătoare în Ţinutul Neamṭului este realizat cu gust ṣi împodobit cu bucate delicioase. Ospitalitatea acestui ṭinut este deja cunoscută: fiecare oaspete este primit ṣi tratat cu o deosebită caldură.
Scrie raspunsul tau!