Începutul verii pe Masivul Ceahlău
Aflat la mică distanță (cca 10 km) de orașul Bicaz și de lacul Izvorul Muntelui, Masivul Ceahlău te atrage ca un magnet, îmbrățișându-te la pieptul lui stâncos. Ceahlăul nu este numai sălașul lui Zamolxes, ci este un muzeu natural în aer liber cu jnepenișuri, stânci masive cu diferite forme, fiecare cu povestea ei, jgheaburi cu grohotișuri, pâraie repezi care curg în cascade, monumente ale naturii unice prin sălbăticia și frumusețea lor. Colindat din cele mai vechi timpuri, Ceahlăul are şi azi potecile lui, pe care te aşteaptă să le parcurgi.
Cu plecare din satul Izvorul Muntelui (797m), aflat la 10km de Bicaz, unde sunteți întâmpinați de cabane, case de vacanță, vile și pensiuni cu o ofertă totală de cca 60 de camere ( se poate ajunge cu mașina pe drum de asfalt) aveţi la dispoziţie trei posibilităţi:
-traseul 1, marcat cu punct albastru+ bandă albastră (cca 3 h) prin -Curmãtura Lutu Rosu (1020m) – Piatra cu Apã – Detunatele – Cabana Dochia;
-traseul 2, marcat cupunct albastru+triunghi albastru (cca 4h) prin Curmãtura Lutu Rosu – Pârâul Izvorul Alb – Stânca Dochiei ( 1185 m ) – Jgheabul cu Hotar – Cabana Dochia;
-traseul 3, marcat cu bandă roșie (cca 7 h), prin Poiana Maicilor (1328 m) – Clãile lui Miron – Piatra Latã – Cabana Dochia;
Cu plecare din Stațiunea Durău (800m) ( se poate ajunge cu mașina pe DN 15, dinspre Bacău) poţi străbate muntele pe:
-traseul 4, marcat cu bandă roșie (cca 3,30h), pe la Cabana Fîntînele (1220 m) – Cabana Dochia
-traseul 5, marcat cu cruce roșie (cca 5h), prin Poiana Viezuri (1195 m) – Cascada Duruitoarea (1250 m) – Poiana Scãiuș (1400 m) – Curmãtura Piciorul Schiop – Cabana Dochia.
Mai trebuie să ştiţi faptul că la poalele muntelui, în Staţiunea Durău, există peste 40 de pensiuni, hoteluri, vile, case de vacanță, cu un total de cca 900 de locuri, care vă aşteaptă să le treceţi pragul. Tot aici puteţi înnopta la Centrul Cultural Pastoral “Sfântul Daniil Sihastru” sau la frumoasa Mănăstire Durău. Lăcaş ortodox de maici şi monument istoric şi de arhitectură, a cărei biserică te va încânta cu pereţii pictaţi de Tonitza. Pe timp de vară, Staţiunea este gazda unor festivaluri care pun în valoare tradițiile și obiceiurile acestui colț de rai (Festivalul Muntelui Ceahlău, Festivalul Internațional de Folclor).
Cu plecare din satul Neagra (540m), aflat pe drumul naţional DN12C, Bicaz- Cheile Bicazului, te aşteaptă traseul 6, marcat cucruce albastră (cca 7h) şi care trece prin Curmatura Vãratec (1335 m) – Poiana Maicilor (1326 m) – Clãile lui Miron – Cabana Dochia
Plecând din Bicazul Ardelean (580m), prin Telec (680m) spre Bistra, pe un drum forestier se desfăşoară traseul 7, marcat cubandă albastră (cca 5,30h), prin Confluenţa Bistrelor – Curmãtura la Scaune (1247 m) – Curmatura Stânile (1405 m) – Cabana Dochia.
Orice traseu veţi alege pentru ascensiunea pe munte, acolo sus veţi găsi un platou de aproape 6 km lungime și 1km lățime, situat la cca 1700 m de unde puteţi admira, în măreția răsăritului sau apusului de soare, Ocolașul Mare (1907m), vârful Toaca (1904m), care se pot escalada relativ ușor, dar și turnurile vestite prin legendele care le însoțesc de veacuri, Panaghia, Căciula Dorobanțului, Detunatele, Turnurile Ocolașului Mare. De pe platou se disting treptele tăiate în stânca masivului, aflate pe flancurile platoului și întinse ca niște, așa numite polițe – câmpuri cu flori, dintre care cea mai cunoscută este Polița cu Crini. Pe acest platou Cabana Dochia aşteaptă pe toţi drumeţii să-i treacă pragul, să se aşeze la masă sau să înnopteze. Tot pe acest platou, situată la 1770 m, este ridicată o nouă mănăstire: Mănăstirea Muntele Ceahlău aflată între stânci, într-un peisaj de vis, înființată în 1992. De aici de sus, de pe platou, aveți de ales să priviți nemărginirile, uneori, pe cer senin,de la Iași până la Marea Neagră, și să vă bucurați în tihnă de natura uimitoare a acestui masiv, mereu viu și copleșitor care este Muntele Ceahlău.
Scrie raspunsul tau!