Zilele Cetății Neamț
Cetatea Neamț este unul dintre principalele monumente medievale ale României, fiind situată în vecinătatea celui mai înalt vârf al Culmii Pleșului. Pe timpuri, Cetatea stătea de veghe pe văile Moldovei și ale Siretului, cât și pe calea de acces spre Transilvania, devenind una dintre principalele cetăți ale Moldovei, datorită numeroaselor lucrări de întărire din timpul domniei lui Ștefan cel Mare.
Edificiul a fost declarat monument istoric din anul 1866. Pentru conservarea și păstrarea cetății în condiții cât mai bune, au fost efectuate de-a lungul timpului diverse lucrări de restaurare și consolidare. Cele mai recente lucrări, realizate înainte de anul 2009 şi finanţate din Programul PHARE, au schimbat imaginea cetăţii, punându-i în valoare măreţia şi trecutul tumultuos, prezentat acum publicului într-o manieră atractivă, modernă.
De ceva timp încoace, la poalele Cetăţii se desfăşoară anual o sărbătoare îndrăgită deopotrivă de localnici şi vizitatori, intitulată Zilele Cetății, care anul acesta a ajuns la cea de-a XVI ediție. Evenimentul organizat în perioada 4-6 iulie, de către Primăria oraşului Târgu Neamţ, și Complexul Muzeal Judeţean Neamţ a stârnit şi de această dată un deosebit interes prin spectacolele de muzică și dansuri populare susținute de Centrul pentru Cultură “Arte Carmen Saeculare”, expoziția de artă plastică “Artiștii cetății”, aflată la a V-a ediție, dar mai ales prin spectacolele de muzică medievală, de muzică clasică și ușoară, de teatru, spectacolele demonstrative de luptă în echipament de epocă, paradele de domnițe și cavaleri în acordurile muzicii medievale, sub genericul MedievArtFest, primul festival medieval de la Târgu Neamț. Acestea din urmă au fost susţinute de Școala de muzică medievală din Timișoara, Teatrul Scena din Târgu Mureș, Trupa Bucium din București, Trupa de animație ScHema, Trupa Lupus Dacus din Arad, Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu Mureș, toţi captând atenția și aplauzele celor prezenți. Nu au lipsit nici meşteşugurile şi preparatele tradiţionale, sub Cetate fiind organizate Târgul de meșteșuguri și Festivalul culinar “Ceaunul fermecat”.Toate serile s-au încheiat cu un ”Foc de tabără cavalerească” de la care participanții au plecat spre casele lor cu torțe.
Cetatea Neamț rămâne una dintre principalele atracții turistice ale judeţului Neamț, pe care te invităm să o vizitezi atunci când te afli în zona Târgu-Neamț.
Scrie raspunsul tau!