Umbra piramidei și Calea cerului din Ceahlău
Începutul lunii august aduce pe muntele Ceahlău – Olimpul Moldovei, în fiecare an, mii de turiști care urcă muntele cu scopul precis de a asista la un fenomen unic în lume, un fenomen care face ca Muntele Ceahlău să fie cel puțin tot atât de interesant ca Stonehenge sau piramidele egiptene.
Fenomenul are loc încă din primele zile ale lunii august și atinge intensitatea maximă exact pe 6 august, la răsăritul soarelui, când umbra vârfului Toaca, combinată cu umbra vârfului Piatra Ciobanului, formează, timp de peste 80 de minute, o hologramă naturală cu aspect de piramidă perfectă. Acest fenomen este denumit Umbra Piramidei.
Dar pe lângă Umbra Piramidei, un alt fenomen optic de scurtă durată, se produce în Ceahlău, și constă în apariția spre vest, pentru câteva minute, a mirificei Căi a cerului. În jocul de lumini şi umbre care însoţeşte răsăritul soarelui pe Ceahlău, umbra Vârfului Toaca se proiectează pe cer, pământul şi cerul unindu-se printr-un drum întunecat, mărginit în stânga de un parapet luminos.
Cele două fenomene au fost observate din cele mai vechi timpuri: în jurul zilei de 6 august, oamenii locului urcau sus pe munte şi asistau la răsăritul soarelui la cele două minuni ale Ceahlăului; în “Descriptio Moldaviae” Dimitrie Cantemir vorbeşte despre Calea sacră, iar unii cercetători apreciază că prin Vârful Toaca trece una din axele energetice ale globului pământesc.
În zilele noastre, an de an, sute de oameni urcă muntele fie pentru a fi martorii celor două fenomene miraculoase, fie pentru a participa la slujba de la schitul de pe munte, în ziua Schimbării la faţă (6 august), fie pentru amândouă.
Ceahlăul este singurul munte din ţară care are un hram al său, Schimbarea la faţă, este al doilea munte sfânt al creştinismului ortodox după Muntele Athos şi, se pare că, este singurul loc din lume unde au loc cele două fenomene Umbra piramidei și Calea cerului.
[…] Surse: Vizitează Neamţ, Creştin Ortodox […]
Scrie raspunsul tau!