Meșterul popular Vasile Neamțu
14 October 2014
0 Comentarii
Pe Vasile Neamțu îl vom găsi în atelierul său de tâmplărie și dulgherie din satul Nemțișor, comuna Vânători, județul Neamț, dacă nu cumva e plecat, ca invitat, la vreun festival, la vreo tabără de creație, ori la vreun târg de profil.
Împreună cu soția, femeie harnică și gospodină, adună de prin păduri lemne strâmbe și, lăsându-și amprenta pe îmbinarea lemnelor strâmbe, le aduce la forma unor lucruri năstruşnice şi folositoare printr-un meşteşug nou, care le dă amândurora un nou impuls spre lume, sete şi drag de viaţă. Este membru al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova – Iaşi şi lucrează “de toate pentru toți” inclusiv măşti cioplite din lemn, măşti cusute din blană, diverse obiecte utilitare şi gospodăreşti, buhaie şi dobe pentru urători.
În locuinţa sa, luând exemplul lui Nicolae Popa din Târpești cu care soția se-nrudește, şi-a expus obiectele de artă populară vechi colecţionate din satul Nemţişor, reprezentative pentru tradiţiile şi meşteşugurile de aici. A adunat multe lucruri găsite prin târguri sau prin gospodăriile bătrânilor din sat: costume populare, lăzi de zestre, tolbe haiducești, alte diverse obiecte nelipsite altădată din gospodăriile țărănești, unele vechi de peste 100 de ani.
Ușa familiei Neamțu este mereu deschisă pentru rude și prieteni, dar și pentru curioșii care zăresc peste gard minunățiile adunate în curtea casei, leagănul, balansoarul, roțile de căruță, ș.a. Meșterul Vasile Neamțu, văzându-ne cum ne ițim privirea peste gard, ne invită cu vocea lui șugubeață:
“Poftiți de intrați, nu stați în ușă! La mine acasă nu e ca la muzeu. E ca la două muzee!”
Scrie raspunsul tau!