Meșterul popular Maria Mihalachi
Obiceiul conform căruia mireasa trebuia să-și facă pentru zestre, pe lângă alte textile de casă și covoare făcute cu mâinile ei a contribuit la perpetuarea tradiției în meșteșugul țesutului.
În comuna Bălțătești din județul Neamț, acest meștesug este dus mai departe de către meșterul popular Maria Mihalachi. Vrednică continuatoare a acestei arte populare, alături de alte câteva femei din sat, ea pune în obiectele țesute nu numai motivele tradiționale specifice zonei în care s-a născut și trăiește, dar și propria imaginație. Realizează diverse țesături cu urzeală din bumbac și bătătura de lână, cu motive abstracte gândite de ea, creează modele inedite de o valoare estetică indiscutabilă. De pildă, lăicerul moldovenesc are ca motive geometrice, simboluri ale liniei vieții, dublate cu simboluri solare; covorul țesut cu arborele vieții are copacul dispus simetric, pentru a simboliza astfel, binele și răul; covorul moldovenesc de pus pe jos, tipic zonei Neamț, are ornamente colorate cu motive tradiționale care încântă ochiul.
Deasemenea,tapiseriile și carpetele lucrate și împletite cu multă migală cu ajutorul croșetelor în culori de alb, albastru, roșu și negru, uimesc prin simplitatea decorațiunilor. Toate acestea au dus faima meșterei în județ și în țară unde este prezentă la tîrguri și expoziții.
Scrie raspunsul tau!