Turta cu julfă – specialitate tradiţională
Prăjitura tradițională de Crăciun, purtând denumiri diferite pe cuprinsul țării (Pelincile Domnului, Turte de Crăciun, Turte de Ajun, Scutecele Domnului), la noi, în Moldova, mai ales în județul Neamț, se numește Turtă cu julfă. Această turtă este realizată din aluat nedospit, spre deosebire de copturile rituale din zilele Crăciunului cum ar fi colacii, cornulețele ori cozonacii. Pregătirea turtei cu julfă este un moment mult așteptat în familiile ce păstrează tradiția consumării acestui preparat, fiind apreciat mai ales, de către persoanele care au respectat austeritatea postului Crăciunului, toate ingredientele fiind de post. Cu câteva zile înainte de ajun se coc foile din aluatul făcut numai cu apă, sare și făină. Foile, foarte subțiri se coc cu grijă, fără să se ardă. Pentru o turtă se folosesc până la 25 de foi insiropate cu apă îndulcită cu miere sau zahăr. Tradițional, în ziua de Ajun, acestea se umplu cu julfa, o compoziție formată din sămânță de cânepă pisată și fiartă. Cine nu are cânepă, pentru că nu prea se mai cultivă, folosește nucă.
Cu turta astfel preparată se întâmpină preotul ce vestește Nașterea Domnului, se împarte cu alți oameni și se consumă, de obicei în ziua de dinaintea Crăciunului.
Comparativ cu alte prajituri fine, această turtă este un dulce rudimentar, însă semnificația acestuia, cândva, reprezenta întâmpinarea cu bucurie a Pruncului Iisus.
Scrie raspunsul tau!