Stâni turistice în Neamț
Ca să vă faceţi o idee ce este o stână turistică, unde vă invităm să vă petreceţi un week end de neuitat, sau o mini vacanţă de vis la o porţie de sănătate. Aflaţi că o stână turistică, construită conform normelor europene, are fundaţia din ciment, la fel şi adăposturile pentru oi, vaci, capre, porci. Construcţia stânei are încăperi distincte (una pentru prepararea produselor din lapte, alta pentru depozitarea produselor finite) cu gresie, faianţă, apă curentă, apă caldă și curent electric, chiuvete din inox, dispune de o cameră pentru cazarea ciobanilor, de grup social şi cabină de duş şi, de asemenea, de locuri de cazare pentru turişti cu tot confortul unei cabane.
Aflate în plină dezvoltare, singurele stâni turistice din judeţul Neamţ sunt la Farcaşa, unde primăria şi întreprinzătorii locali (stâna este o afacere de familie), se mândresc cu patru astfel de stâni pe care le-am vizitat. Sezonul de vizitare a stânelor începe la 1 iunie şi se sfârșește prin octombrie. Să le luăm pe rând.
Stâna turistică Lunci-Stejaru, dintre toate cea mai accesibilă, este aşezată la poalele Munţilor Bistriţei, într-o poiană de la marginea satului Stejaru, la circa 3 km de centrul comunei Farcaşa, într-un peisaj fermecător, în valea pârâului Stejaru. Se merge pe un drum forestier destul de bun pentru orice mașină. Am aflat acolo şi o cabană foarte bine utilată pentru turişti (8 locuri), cu bucătărie la parter şi living la etaj, iar lângă ea două iazuri pline cu păstrăvi. Există si loc de campare. Mâncarea o puteţi prepara singuri sau puteţi servi preparatele specifice (bio, desigur), oferite aiciː miel la proţap, sau miel jântuit, borş de miel, balmoş jântuit, păstrăv la hârzob, la grătar, sau afumat, sarmale cu urdă, plăcinte poale-n brâu, cu o savoare specială pe care n-o veţi găsi nicăieri. Se pot organiza drumeţii montane, partide de pescuit sau de vânătoare, focuri de tabără, etc. Pentru programări la stână, sunaţi la telefon 0744.182.093.
Stâna turistică Crucea Arsă, deschisă de 4 ani, se află situată la o altitudine de circa 1000 de metri pe vârful Fundoaia din Munţii Stănişoarei, la circa 4 km de centrul comunei. Pentru drumul (off road – 2 km) care urcă până la stână pe un versant expus, cu inclinaţii de peste 30 %, trebuie o maşină 4×4. Se poate merge şi pe jos. De aici, de sus, vedem panorama comunei Farcaşa și înălțimile albastre ale munților. Priveliştile sunt încântătoare. Prezenţa stânei este semnalată de o imensă cruce, în locul bradului în care era o cruce şi care a ars de la un trăsnet. Stâna este cea mai cunoscută din Farcaşa şi din judeţ. Pentru programări la stână, sunaţi la telefon 0762.280.95.
Stâna turistică Piciorul mare de pe vârful Piciorul Mare este situată în Munţii Stănişoarei (cota 1300m), la 8 km de centrul comunei. Se merge pe un drum off road (2,5 km). Stâna este una dintre cele mai mari din comună. Se poate vizita, pentru a face o comparaţie, stâna veche (sfârşitul secolului al XIX-lea), care se afla la cota 1400 m. Camparea e gratuită. Cei care vin se pot caza, deocamdată, la pensiune şi apoi să urce pentru a petrece o zi la stână. Aici, se poate ajunge, bunăoară, pentru un pitoresc aparte, și călare sau cu şareta, ori cu maşini 4×4, care sunt puse la dispoziție gratuit. Se organizează drumeţii montane către vârfurile Ţifla, Razem, Cioatele, Hălăuca şi Bivolul, pe care le ştim din preumblările lui Calistrat Hogaş, plimbări off road cu mașina, plimbări cu caii sau cu șareta pe munte, mese festive cu produsele tradiţionale, urmărirea drumului laptelui pân-ajunge-n farfurie, drumeţii la cules de fructe de pădure și focuri de tabără. Pentru programări la stână, sunaţi la telefon 0742.529.613.
Stâna turistică Văcărie, aparţinând de Asociaţia Apa rece-Frumosu, este cocoţată la cota 700 m, pe vârful Văcărie, din Munţii Bistriţei, la circa 4 km de centrul comunei. Drumul este off road în urcare pe 2 km, cu serpentine, pentru maşini 4×4. Priveliştile, care se pot admira chiar și de la fereastră spre ceilalţi munţi, asupra comunei Farcaşa şi a văii Bistriţei, sunt deosebite. Administratorul stânei, ne spune căː “Oferim turiştilor care vin să petreacă cu noi o zi la stână, produsele noastre lactate, în camera de degustare, mese copioase cu brânzeturi şi produse specifice cum ar fiː friptură de miel ori de porc la grătar, miel sau oaie la proţap, ciorbe şi borşuri din miel, cum nu găsiţi niciunde. Organizăm drumeţii, şedinţe de cules fructe de pădure, focuri de tabără. Turiştii pot campa gratuit. Pentru drumul of road transportul e gratuit. Vom asigura, începând cu luna septembrie, cazarea turiştilor în 3 camere duble, cu ferestre termopan, aici în acest peisaj care încântă ochii tuturor. Până atunci, pentru cei care ne vizitează, cazarea se poate face la pensiunea situată chiar la baza muntelui.” Pentru programări la stână, sunaţi la telefon 0741.796.702 sau 0722.343.193.
Scrie raspunsul tau!