Lacul Izvorul Muntelui
Lacul a luat naştere în spatele impresionantului baraj ridicat pe Bistriţa în anii 1950-1960, potrivit proiectului realizat de ing. Dimitrie Leonida. Masivitatea acestui barajul „de greutate” este subliniată nu doar de cei 127 m înălţime, 435 m lungime şi 119 m lăţime la bază ori de cei 1.652.000 mc de beton încorporaţi în masa sa, ci şi de performanţele pe care le înregistrează astfel în plan naţional şi european: este cel mai mare baraj de acest gen din ţară, al 3-lea dintre cele mai înalte baraje din România şi, de asemenea, ca înălţime, este al 9-lea baraj de greutate din Europa.
Important de reţinut e şi faptul că, în ciuda masivităţii sale, barajul nu este unul monolit, ci are corpul străbătut de kilometri de galerii, puţuri de aerisire şi nişe de vizitare, în interiorul său aflându-se şi numeroase camere, cu echipamente de urmărire, monitorizare seismică, de acţionare şi comandă.
Apa lacului ajunge la Centrala hidroelectrică de la Stejaru-Pângăraţi prin 4.655 m tunel de aducţiune, cu un diametru de 7 m, pentru „a cădea” apoi de la 90 m asupra paletelor turbinei, prin două conducte ce au diametrul mediu de 4 m.
Fauna lacului este alcătuită din mreană, clean, lostriţă, scobar, moioagă, babuşcă, păstrăv indigen, păstrăv de lac şi păstrăv curcubeu, oblet, porcuşor, plătică. La Potoci există amenajată şi o crescătorie de păstrăv.
In zonă există numeroase posibilităţi de cazare şi de agrement nautic, turiştii putându-se bucura de plimbări cu barca, cu hidrobicicleta sau cu vaporaşul. De altfel, este singurul lac din Moldova unde se pot practica sporturi nautice, de la schi la scufundări.
Scrie raspunsul tau!