Turta cu julfă – deliciu în bucătăria nemţeană
Vin sărbătorile. Ai făcut bradul? Moşul abia aşteaptă să îţi dăruiască multe şi mărunte, cum te-a obişnuit an după an. Şi tare s-ar bucura dacă l-ai aştepta cu o specialitate tradiţională, să guste şi el din bunătăţile româneşti şi să povestească la Polul Nord ce gustoase sunt bucatele de aici. Moşul ţine la tradiţii, cum ţinem şi noi de altfel, şi ne îndeamnă ca de sărbători să alegem ca desert preparat în casă delicioasa turtă cu julfă, un preparat tradiţional românesc care pur şi simplu îţi desfată simţurile.
Turta cu julfă, cum se cheamă la noi în Moldova şi mai ales în judeţul Neamţ, este denumită în alte zone ale ţării şi Pelincile Domnului, Turte de Craciun, Turte de Ajun sau Scutecele Domnului. Această turtă este o prajitură tradiţională de Crăciun, şi se face din aluat nedospit, reţeta conţinând doar ingrediente de post. Cu câteva zile înainte de Ajun, se coc foile din aluatul făcut doar cu apă, sare şi făină. Pentru o turtă se folosesc până la 25 de foi de aluat însiropate cu apă îndulcită cu miere sau cu zahăr. Tradiţional, în ziua de Ajun, aluatul se umple cu julfă – o compoziţie de seminţe de cânepă pisată şi fiartă. Cine nu are cânepă, fiindcă nu prea se mai cultivă, foloseşte nucă.
Această turtă de obicei se pregăteşte pentru preotul ce vesteşte naşterea Domnului, se împarte şi cu alţi oameni şi se consumă cu o zi înainte de Crăciun. În comparaţie cu alte prăjituri mai fine, turta cu julfă este un dulce simplu dar foarte gustos care poartă semnificaţia întâmpinării cu bucurie a Pruncului Iisus.
Şi cum fiecare îşi doreşte un Crăciun cât mai fericit, să ştii ca sigur îi vei bucura pe ai tăi întâmpinându-i cu această minunăţie culinară. Sărbători cu bucurii şi cu dragoste în suflete!
Scrie raspunsul tau!