Gusturi bune de la Neamţ
Gusturi bune de la Neamţ
Pentru că vrem să afle şi alţii de bunătăţile de la noi din Neamţ astăzi vă prezentăm două reţete tradiţionale din ţinutul nostru. Peştele la hârzob este de departe printre cele mai cunoscute şi mai apreciate delicii culinare ale zonei, fiind apreciat atât de turişti cât şi de localnici deopotrivă. Modul de preparare al acestuia îi conferă un gust şi o aromă aparte, poate unică. Pentru a-l prepara se poate folosi cam orice specie de peşte însă cel mai bun este păstrăvul.
În primă fază, peştele se pune cu o seară înainte la marinat într-un baiţ preparat din vin, piper nemăcinat, usturoi tăiat, rozmarin şi alte condimente. A doua zi se afumă cu lemn preferabil de esenţă tare (fag, prun), la foc mic, timp de aproximativ 10 ore. Din peşte va ieşi apa şi la suprafaţa acestuia se va forma o pojghiţă de culoare închisă. Separat, se construieşte hârzobul – se fac două suporturi circulare sau ovale din crengi sau vărguţe de lemn uscat care se împletesc cu ramuri de brad în strat compact, apoi se leagă cu sfoară. Apoi, proaspăt scos de la afumat, încă cald, peştele se aşează între cele două suporturi de împletitură de brad şi se leagă strâns, rezultând un sandviş unde peştele se găseşte între cele două straturi de crengi dese de brad. Peştele se va păstra în hârzob la rece pentru câteva zile apoi se poate servi rece. Dacă sosiţi pe la noi prin zonă veţi constata că nu numai hârzobul de peşte este special ci şi delicioasele alivenci, preparate care pur şi simplu te dezmiardă cu gustul savuros pe care îl au. Alivencile se prepară dintr-o compoziţie de făină de porumb prăjit, lapte acru, slănină tăiată mărunt, ceapă tăiată mărunt (crudă sau puţin prăjită) şi brânză de putină (puţin iute). Compoziţia astfel rezultată se aşează apoi într-o tavă, în strat de 2-3 cm şi se coace la cuptor. După ce se scoate din cuptor se presoară zahăr pe deasupra, se porţionează şi se serveşte caldă.
Nu ne mai rămâne decât să vă urăm poftă bună!
Preparate traditionale in Judetul Neamt
Scrie raspunsul tau!