Județul Neamț – ținutul icoanelor făcătoare de minuni
Icoana făcătoare de minuni de la
Mănăstirea Neamț
Icoana Maicii Domnului ”Lidianca” de la Mănăstirea Neamț este o icoană cu o poveste impresionantă ce ne întoarce înapoi în timp, cam prin anul 665. Se zice că în acest an, înainte de a deveni patriarhul Constantinopolului, sfântul Gherman s-a dus la Ierusalim pentru a se închina la Sfântul Mormânt și văzând icoana Maicii Domnului într-o biserică din Lida, plăcându-i foarte mult, dădu comanda unor pictori să-i facă o copie a acesteia. Pictorii i-au făcut o copie icoanei chiar în același an, iar vreme de aproape 555 de ani icoana s-a aflat în Constantinopol, în anul 1402 aceasta fiind dăruită domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei și Mitropolitului Iosif de către Împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul.
Icoana este impresionantă prin măiestria cu care a fost realizată, prin vechimea acesteia, și prin faptul că este pictată pe ambele fețe, pe spate fiind zugrăvită icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Se spune că, botezându-se mulți sub ocrotirea acestei icoane, Maica Domnului s-a veselit cu duhul și a dat icoanei puterea facerii de minuni. În anul 1821, icoana a fost scoasă din Mănăstirea Neamț și dusă într-o poiană tainică de pe Muntele Rusu în locul unde astăzi se află Schitul Icoana Veche, fiind ingropată împreună cu alte obiecte de valoare din pricina turcilor care îi urmăreau pe eteriști.
Astăzi, icoana Maicii Domnului se află în biserica cea mare a Mănăstirii Neamț și este cinstită ca făcătoare de minuni. Icoana o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus ținut pe brațul stâng, iar pe cealaltă parte este pictat Sfântul Gheorghe, într-o ipostază de ostaș cu capul descoperit, stând pe scaun cu balaurul sub picioare, în mâna dreaptă purtând sulița iar în cea stângă sabia.
Imagini Mănăstirea Neamț
Click aici pentru a vedea toate albumele foto
Video Mănăstirea Neamț
Scrie raspunsul tau!