Locuri pline de har pe care trebuie să le vizitezi dacă ajungi în Neamț
Renumitele mănăstiri din Moldova reprezintă o destinație turistică la care trebuie să ajungi măcar o dată în viață. O călătorie în județul Neamț îți va oferi posibilitatea să vizitezi o parte din aceste mănăstiri, să admiri arhitectura religioasă moldovenească și să te bucuri de bogăția spirituală a oamenilor din această zonă.
Poți să vizitezi aceste mănăstiri din Moldova fie pe cont propriu într-un circuit cu mașina personală, pe care să-l planifici de unul singur, fie cu ajutorul unei agenții de turism. Prima variantă îți va oferi mai multă libertate de mișcare iar cazarea la mănăstirile din Moldova va fi cu mult mai ieftină iar în unele cazuri mai de calitate decât la pensiuni. Avem disponibilă și o hartă a mănăstirilor din Moldova, Neamț, pentru o mai ușoară planificare a călătoriei.
Harta Mănăstiri Moldova, Neamț pe Google Maps.
Mănăstirea Neamț datează din secolul al XIV-lea și este cea mai veche și insemnată mănăstire din Moldova, fiind denumită și “Ierusalimul Ortodoxiei Române”. În biserică se află Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, pictată în anul 665 în Israel, pe care domnitorul Alexandru cel Bun a primit-o în dar de la Împaratul bizantin Ioan al VIII – lea Paleologul. Această importantă mănăstire din Moldova mai are și cea mai veche bibliotecă mănăstirească cu 18.000 de volume și o impresionantă colecție muzeală. Dacă ajungeți la mănăstirea Neamț și aveți mai mult timp la dispoziție, puteți vizita și schiturile Icoana Veche, Pocrov și Vovidenia, precum și Muzeul Mihail Sadoveanu de lângă schitul Vovidenia.
Tel: 0233 251 580, 0745 823 179, Fax: 0233 251 587
Poze Mănăstirea Neamț
Vezi toate pozele de la Mănăstirea Neamț.
Mănăstirea Secu este un așezământ monahal care dăinuie de peste 500 de ani și integrează influențele muntenești în forma sa moldovenească fiind reprezentativ pentru arhitectura moldovenească de la sfârșitul sec al XVI-lea și începutul sec al XVII –lea. Construită sub forma unei cetăți medievale, cu ziduri groase, turnuri de apărare și turle, această mănăstire din Moldova adăpostește și mormântul ctitorului ei, Nestor Ureche, precum și o impresionantă colecție muzeală de obiecte bisericești. Aici puteți vizita icoana Cipriota, cea mai de preț icoană a mănăstirii Secu.
Tel: 0233 251 862
Poze Mănăstirea Secu
Vezi toate pozele de la Mănăstirea Secu.
Mănăstirea Sihăstria, prin cele trei secole de existență, continuă cu fidelitate stilul clasic moldovenesc și adăpostește obiecte bisericești, vase liturgice și o bibliotecă cu o mare valoare istorică și culturală. Mănăstirea Sihăstria este cunoscută în principal pentru Părintele Cleopa și Părintele Paisie Olaru. Cei doi au fost prieteni o viață întreagă iar acum mormintele lor sunt unul lângă altul și pline de flori aduse de pelerini, în cimitirul mănăstirii.
Tel: 0233 251 896, 0233 251 897, Fax: 0233 251 978
Poze Mănăstirea Sihăstria
Vezi toate pozele de la Mănăstirea Sihăstria.
Schitul Sihla este așezat la 6 km de Mănăstirea Sihăstria. Pe partea de nord a Muntelui Sihla, pe o potecă tainică, se urcă la Peștera Sfintei Cuvioase Teodora. Aici este locul unde aceasta, prin multe lacrimi de post și rugăciune, s-a nevoit ani de-a rândul. Pentru omagierea vieții ei se povestește că a fost construit schitul Sihla în anul 1725 și tot în amintirea ei, în anul 1991, a fost înființat schitul din Codrii Pașcanilor care a primit Hramul Sfânta Teodora. Aceasta a fost canonizată la data de 7 august 1992 și este considerată cea mai aleasă Floare Duhovnicească. În data de 7 august , de sărbătoarea Sfintei Teodora, sosesc mulți pelerini care se roagă și aduc laude pentru toți Sfinții și pentru toate darurile primite de la ei. De la schitul Sihla se pot face pelerinaje către Sihăstria și catre schitul Daniil Sihastru.
Poze Schitul Sihla
Vezi toate pozele de la Mănăstirea Sihla.
Mănăstirea Agapia este singura dintre mănăstirile din Moldova și din România care poartă numele de “dragoste creștină”, provenind din grecescul “agapis”. Pictată de către Nicolae Grigorescu în anul 1858, mănăstirea devine o veritabilă bijuterie arhitecturală și vizuală între mănăstirile Moldovei care îmbină caracteristici ale stilului bizantin cu stilul neoclasic și cu arta românească. Aici găsim o impresionantă colecție muzeală de artă medievală și religioasă și o bibliotecă care cuprinde cărți și manuscrise vechi. De la mănăstirea Agapia se poate merge până la Schitul Agapia Veche, un loc deosebit de frumos, situat în liniștea pădurii.
Tel: 0233 244 736, 0233 244 618
Poze Mănăstirea Agapia
Vezi toate pozele de la Mănăstirea Agapia.
Mănăstirea Văratec a fost ctitorită în anul 1785 de Maica Olimpiada. Ansamblul monahal de la Văratec cuprinde Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, Biserica “Sfântul Ioan Botezatorul” – secolul XIX, lângă care se găsește mormântul Veronicăi Micle și Biserica “Schimbarea la Față” – secolul XIX. În cadrul mănăstirii Văratec puteți vizita colecția de artă veche bisericească.
Tel: 0233 416 333
Poze Mănăstirea Văratec
Vezi toate pozele de la Mănăstirea Văratec.
Mănăstirea Bistrița a fost construită în anul 1406, aceasta având o mare valoare istorică și arheologică, numărându-se printre cele mai vechi mănăstiri din Moldova. În interiorul mănăstirii Bistrița se păstrează Icoana Sfintei Ana, creație bizantină cu mare valoare istorică și spirituală, Icoana făcătoare de minuni primită în dar de la împaratul Manuel II Paleologul și mormântul domnitorului Alexandru cel Bun. La această mănăstire a stat până în 1990 părintele Iustin Parvu de la Mănăstirea Petru Vodă, un alt loc plin de liniște între mănăstirile din Moldova.
Tel: 0233 241 091
Poze Mănăstirea Bistrița
Vezi toate pozele de la Mănăstirea Bistrița.
Mănăstirea Pângărați a fost ctitorită în anul 1560 de către domnitorul Alexandru Lăpușneanu. Biserica veche de la Pângărați are o arhitectură unică între mănăstirile din Moldova prin includerea în aceeași clădire a două biserici suprapuse. Acest element unic este trădat de dimensiunile impresionante ale bisericii, aflate în contrast cu interiorul modest ca înălțime. Practic nu poți să nu te întrebi ce este deasupra.
Tel: 0233 240 337, Fax: 0233 240 502
Poze Mănăstirea Pângărați
Vezi toate pozele de la Mănăstirea Pângărați.
Mănăstirea Durău a fost construită pe locul unui schit de maici ctitorit în sec al XVII –lea de către una din fiicele domnitorului Vasile Lupu și a fost împodobită cu pictură în ceară, în tehnică encaustică, de către Nicolae Tonitza și ucenicii săi – printre care și Corneliu Baba.
Tel: 0233 428 391
Vizitarea acestor vechi mănăstiri din Moldova situate în județul Neamț va oferi șansa pelerinului și turistului să înțeleagă și să simtă câte ceva din spiritualitatea bisericii ortodoxe din Moldova și implicit din județul Neamț. Unele din aceste mănăstiri sunt importante prin vechime (Neamț și Bistrița), altele ca Pângărați prin arhitectura unică între mănăstirile din Moldova, Agapia pentru pictura deosebită a lui Grigorescu iar Sihla pentru viața Sf Teodora. Fiecare din aceste mănăstiri va oferi câte ceva celui ce le trece pragul. Vizitați aceste mănăstiri din Moldova situate în Neamț și vă veți bucura de moștenirea lor!
Scrie raspunsul tau!