Boboteaza și crucile ei de gheață, tradiții în zona Moldovei
În timp ce preoții intră în ultimele case pentru a le sfinți, în biserici se pregătește apa în care mâine va fi scufundată crucea de Bobotează. În același timp, gospodarii satelor lucrează la realizarea crucii de gheață pentru biserica din parohia lor, care, conform tradiției strămoșești, va fi amplasată în fața locașului, pe masă, pentru ca în jurul ei preotul și enoriașii să cânte „În Iordan Botezându-Te, Tu, Doamne!“.
Conform vechilor obiceiuri, în iernile geroase, când temperatura aerului cobora bine sub limita de îngheț, credincioșii sculptau efectiv crucile de gheață sau le decupau din cursurile apelor sau de pe suprafața lacurilor. Și cum județul Neamț are ofertă bogată în luciu de apă și în albii de râuri, unele parohii se mândreau cu cruci de Bobotează înalte de până la trei metri, care erau asamblate cu multă muncă și trudă. Anul acesta, temperaturile pozitive ale aerului nu au mai dat voie unor astfel de preocupări, așa că s-a recurs la o altă metodă: în multe dintre satele de pe Valea Muntelui, unde noaptea gerul s-a făcut simțit, credincioșii au apelat la forme în care au turnat apa în straturi, lăsând-o să înghețe, până și-au desăvârșit munca.
În ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, apele se vor sfinți în toate locașurile de cult. La sate, din agheasma luată de la biserici, credincioșii vor lua câteva înghițituri, „pentru curățire“, apoi își vor sfinți casele, fântânile, animalele. Tot mâine, la Piatra Neamț, la ora 12, va avea loc un serviciu religios la Uzina de Apă, acolo unde se va face sfințirea apei care ajunge în toate locuințele din municipiu și din unitățile administrativ teritoriale nemțene unde Apa Serv este furnizor.
O veche legendă spune că dacă în ziua de 6 ianuarie va fi „gerul Bobotezei“, atunci iarna va trece ușor și vom avea parte de o primăvară timpurie. În caz contrar, gerurile ne vor chinui până târziu, în lunile de primăvară calendaristică.
Scrie raspunsul tau!