Home » Biserici, Mănăstiri, Obiective turistice, Promovare Turistică

Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” de la Curtea Domnească din Piatra Neamt

23 June 2017 0 Comentarii

 

La Piatra Neamt intre anii 1468-1475 s-a construit Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare ce a avut rol administrativ al tinutului Neamt. Apoi, a urmat constructia bisericii “Sf Ioan Botezatorul” si ca o necesitate pentru biserica, constructia turnului clopotnita.

Biserica Domneasca “Sf. Ioan Botezatorul” din Piatra Neamt a fost zidita de la data de 15 iulie 1497 pana la data de 11 noiembrie 1498 si reprezinta cel mai valoros edificiu din Complexul Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare. Avand o lungime de 25,90, o latime de 8,10 si o inaltime de 11,30 aceasta biserica se remarca prin forma si stilul rafinat, dar si prin structura interioara aparte, toate aceste elemente fiind caracteristice stilului moldovenesc.

Interiorul bisericii este impartit in pronaos, naos si altar, iar intrarea in Biserica Sf Ioan Botezatorul se face printr-un portal de piatra, de factura gotica ce imbina elementele comune epocii cu cele originale. Pentru a mari spatiul din interiorul bisericii s-a practicat o deschidere mare in zid care se termina cu un impresionant arc transversal.  Remarcam aici, un motiv frecvent folosit in acea perioada, ancadramentul de piatra al usii despartitoare ornamentat cu baghete incrucisate amplasat astazi in exterior, pe latura de nord a incintei.

Cu o forma uzuala semicirculara, absida altarului este boltita in sfert de sfera si prevazuta cu o singura fereastra centrala situata pe axul navei. Intre anii 1871-1973 s-au facut mai multe  reparatii interioare si exterioare si s-a montat o noua catapeteasma in biserica din Curtea Domneasca Piatra Neamt, deoarece catapeteasma originala nu s-a mai pastrat. Aceasta este sculptata de “Ghersim monahul si Tanase sapatorul” si zugravita dupa modelul de la Agapia in stil neo-bizantin de catre pictorii Panaite Mavrodin si C.V. Basarab.

Tabloul ctitorilor Stefan si Maria Vochita a fost realizat de aceiasi pictori, pictura fiind realizata in ulei pe panza.

Supusa la mai multe perioade de restaurare nu se poate preciza daca in interiorul bisericii s-a realizat sau nu o pictura murala in timpul vietii ctitorului. In secolul al XIX lea s-au realizat amvonul si cafasul pentru cor, iar in anul 1937 s-a schimbat acoperisul si s-au lucrat toate stranele din interior in atelierul Scolii de Arte si Meserii din Piatra Neamt. Exteriorul Bisericii Sf Ioan Botezatorul din Curtea Domneasca din Piatra Neamt reprezinta originalitatea vremii marelui voievod Stefan cel Mare, ctitorul acesteia.

Printre obiectele de patrimoniu ale Bisericii Domnesti “Sf. Ioan Botezatorul” din Piatra Neamt se numara: candelabrele de cristal de Boemia donate de Nicu Albu in anul 1837, icoanele: Domnul Hristos binecuvantand Sf Potir – de Constantin Stahie, Sf Treime, Sf Ioan Botezatorul si Icoana Hramului pictate de Petre Savinescu,

Pomelnicul manuscris al dascalului Atanasiu din 1792, Sf Evanghelie de la Manastirea Neamt din 1821, Evanghelia de Sibiu din 1854, o cruce in filigram de argint din secolul XIX,  o cruce mica de argint filigramat din 1819, un potir de argint din secolul XIX, o carte veche: Manturiea pacatosilor manuscris din 1820, Biblia de la Blaj 1795, Pidalionul de Neamt din 1854.
Biserica Sf Ioan Botezatorul din cadrul Complexului Curtea Domneasca din Piatra Neamt este activa, putandu-se lua parte la slujbele religioasa si poate fi si vizitata ca monument istoric.

Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“, Turnul-clopotnita si Muzeul Curtea Domneasca din Piatra Neamt alcatuiesc complexul architectural Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare si reprezinta principala atractie turistica a orasului Piatra Neamt.

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.