COLECȚIILE CETĂȚII NEAMȚ
Puține monumente medievale din teritoriile românești se bucură de un renume atât de mare precum Cetatea Neamț. Faptele istorice petrecute cu secole în urmă, consemnate în documente și cronici, dar mai ales lucrările unor scriitori și însemnările unor istorici de prestigiu din ultimii 150 de ani au creat o imagine aparte acestei fortărețe, care a fost receptată pozitiv de către publicul larg. Cine dintre noi nu a auzit de legenda “Muma lui Ștefan cel Mare” scrisă de Dimitrie Bolintineanu, de nuvela Sobieschi și românii a lui Costache Negruzzi, de poezia Cetatea Neamțului a lui George Coșbuc, de paginile scrise scrise de Alexandru Vlahuță ș.a., fie ca urmare a studierii lor în școală, fie a lecturilor ocazionale?
Potrivit documentelor de arhivă ce provin de la prof. Dumitru Constantinescu, muzeul Cetății Neamț a fost înființat încă din toamna anului 1940, colecțiile sale fiind îmbogățite pe baza cercetărilor din anii 1942 și 1943.
Confruntările militare care au avut loc în vara anului 1944 au distrus însă această realizare, la care fostul asistent al prof. Ilie Minea de la Universitatea din Iași și-a adus o contribuție esențială. În 1956, D. Constantinescu este chemat la Târgu Neamț, de la Palatul Culturii din Iași, în vederea organizării muzeului care este reînființat, la 11 februarie 1957, când i-a naștere și muzeul “Ștefan cel Mare” din localitate, cele două unități fiind inaugurate la jubileul sărbătorit la 14 aprilie. Datorită vicisitudinilor epocii, muzeul Cetății Neamț își încheie în scurtă vreme existența, deși interesul publicului era pe măsura valorii exponatelor și a cunoscutului monument istoric vizitat.
Despre existența unui muzeu propriu zis la cetatea Neamț nu se poate vorbi însă decât odată cu inaugurarea expoziției permanente din 4 iulie 2009, organizată în spațiile ivite odată cu restaurarea din anii 2007-2008.
Galerie foto (înainte de reabilitare):
Galerie foto (după reabilitare):
Scrie raspunsul tau!