COMPLEXUL MUZEAL JUDEȚEAN NEAMȚ – Expoziţie temporară Ştefan Balş
Expoziţie temporară dedicată lui Ştefan Balş
Începând din 18 iulie (şi până în 6 august) Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ găzduieşte expoziţia temporară Arhitectul Ştefan Balş (1902-1994). Expoziţia este parte integrantă a proiectului Restauratori români (coord. arh. Anca Filip).
Iniţiat de Institutul Naţional al Patrimoniului, proiectul are ca scop evocarea, readucerea în actualitate şi punerea în valoare a operei înaintaşilor arhitecţi, cu contribuţii majore la dezvoltarea domeniului protecţiei şi restaurării monumentelor istorice, care au activat în cadrul Comisiunii Monumentelor Istorice şi al Direcţiei Monumentelor Istorice.
Ciclul Restauratori români a debutat în anul 2014, printr-un proiect dedicat evocării complexei activităţii desfăşurate de arhitectul Horia Teodoru (1894-1976), în domeniul conservării şi restaurării monumentelor istorice www.horia-teodoru.ro. Anul 2015 a fost dedicat arhitectului Ion D. Trajanescu (1875-1964) www.trajanescu.ro.
În 2016 a venit rândul unei iniţiative menite să evoce complexa activitate a arhitectului Ştefan Balş, cel care este pe drept numit “părintele şcolii româneşti de restaurare“. În cele peste şase decenii de activitate, Ştefan Balş a restaurat peste 50 de monumente şi ansambluri istorice şi a format noi generaţii de arhitecţi restauratori. El este autorul a numeroase studii şi cercetări publicate în reviste de specialitate, a unor lucrări cu caracter monografic, a importante comunicări ştiinţifice.
Expoziţia foto-documentară (materialul digitizat este încărcat pe pagina web a proiectului cultural www.stefan-bals.ro) a fost prezentată publicului nemţean anul acesta, mai întâi la Cetatea Neamţ (vernisajul a avut loc cu ocazia Zilelor Cetăţii Neamţ şi a beneficiat de participarea coordonatorului proiectului, doamna arhitect Anca Filip).
Prin itinerarea expoziţiei la Piatra-Neamţ încercăm familiarizarea publicului cu una din figurile emblematice ale arhitecturii româneşti. Menţionăm că activitatea lui Ştefan Balş este legată de o serie de monumente de importanţă majoră pentru istoria şi cultura acestor ţinuturi; este vorba despre mănăstirea Neamţ, biserica din Războieni, Cetatea Neamţ şi nu în ultimul rând Biserica Sfântul Ioan şi turnul-clopotniţă din Piatra-Neamţ.
Vă aşteptăm să vizitaţi (la muzeu sau în spaţiul virtual) o expoziţie care, chiar dacă nu are un grad ridicat de spectaculozitate, vă propune o călătorie fascinantă în lumea arhitecturii şi a restaurării monumentelor istorice.
Programul de vizitare este de marţi până duminică în intervalul orar 10.00-18.00;
Scrie raspunsul tau!