Home » Alte evenimente, Evenimente

Biblioteca “G. T. Kirileanu” Piatra Neamt – „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ (V)

4 December 2017 0 Comentarii

biblioteca-kirileanu

 

Ion Negrei, noul invitat special al proiectului „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“

* Istoricul basarabean va susține conferința „Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identității naționale“ la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

 

 

Istoricul basarabean Ion Negrei, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova, este invitatul special al celei de-a cincea ediții a proiectului „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ desfășurat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ sub genericul România centenară.

Domnia sa va susține conferința cu titlul „Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identității naționale“, marți, 5 decembrie 2017, de la ora 12.30, în Sala Atelier „Veronica Micle“.

„Centenarul Unirii este un prilej de a evalua parcursul nostru, al românilor, în veacul XX, este o ocazie de a pune în evidență principalele evenimente istorice pe care le-am trăit, cu urcușurile și coborâșurile noastre naționale și cu cele ale omenirii, în general. Am început veacul, la 1918, prin frăție, democrație și unitate națională, valori pe care, din păcate, am fost stăpâni doar puțin peste două decenii. Cel de-Al Doilea Război Mondial, iarăși, ne-a despărțit, aruncându-ne în dictatură și totalitarism, peste trupul țării și neamului nostru trecând Cortina de fier. Totalitarismul sovietic instaurat prin forța armelor, pe lângă alte multe nenorociri – război, foamete, deportări etc., – a deformat demnitatea umană și a alterat conștiința națională, creând adânci fisuri în profilul nostru național. După 1990, după căderea comunismului, parcurgem drumul apropierii, înfrățirii și regăsirii. Marea noastră dorință este ca acest traseu să fie cât mai scurt, iar la capătul lui să ne întâlnim în stația Reunirii“, a declarat, pentru Radio Chișinău, Ion Negrei.

Cea mai mare parte a studiilor și cărților semnate de istoricul Ion Negrei sunt dedicate evenimentelor de la 1917-1918, Unirii Basarabiei cu România și marilor personalități din această perioadă.

Semnează, în colaborare cu istoricul Gheorghe Negru, de la Chișinău, și colegul de breaslă de la București Ion Constantin, studiul monografic „Ion Pelivan – părinte al mișcării naționale din Basarabia“, o carte despre viața și activitatea celui mai veritabil om politic al Generației Unirii din spațiul basarabean. Împreună cu aceiași doi colegi, Ion Negrei editează lucrarea „Ion Pelivan, istoric al mișcării de eliberare națională din Basarabia“, un volum consistent de peste 600 de pagini, care reunește studii ale lui Ion Pelivan, precum și alte materiale despre cel care a reprezentat în mod strălucit românimea din Basarabia. „Pe lângă om politic, a fost și om al cărții, un om de înaltă cultură. Fiind de formație jurist, cu pregătire la Universitatea din Tartu (Estonia), a făcut cercetări în domeniul istoriei, politicii, diplomației, relațiilor internaționale, culturii noastre românești. În volum, de asemenea, am inclus memoriile lui Ion Pelivan, care se referă la activitățile desfășurate în Basarabia. Prin aceasta am căutat să readucem în actualitate personalitatea lui Ion Pelivan“, menționa, într-un interviu pentru curentul.md, Ion Negrei.

În colaborare cu istoricul Ion Constantin de la București, semnează o lucrare dedicată lui Pantelimon Halippa, fost vicepreședinte și apoi președinte al Sfatului Țării, o altă mare figură politică din spațiul basarabean. Pe lângă studiul monografic din fruntea lucrării, volumul cuprinde documente, memorii, demersuri, amintiri, articole ale marelui om politic basarabean. În viața-i îndelungată – a trăit 96 de ani – lui Pantelimon Halippa i-a fost dat să treacă prin multe încercări, începând cu închisorile țariste și terminând cu cele comuniste, dar a rămas fidel crezului său național. Chiar în perioada totalitarismului sovietic din RSSM și România socialistă, pune problema revenirii la valorile naționale românești, se pronunță pentru cultivarea limbii și respectarea identității naționale românești.

Recent, istoricul Ion Negrei a publicat o serie de studii despre Vasile Stroescu, un mare filantrop român.

 

Ion Negrei

Ion Negrei s-a născut la 12 martie 1958, în comuna Budești din Municipiul Chișinău. După absolvirea Facultății de Istorie și Pedagogie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă“ din Chișinău (1980), activează în calitate de profesor de istorie și științe socioumane la Școala medie Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni. În perioada 1985-1991 este laborant superior și colaborator științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. Din 1991 și până în 2007 este redactor-șef al Revistei de Istorie și Cultură „Cugetul“. Din 1998 și până în 2008 este șef al redacției istorie la Editura „Prut Internațional“, în cadrul căreia coordonează colecțiile de carte de istorie CLIO și „Istoria trăită…“. Este autor al manualelor „Istoria Românilor“ pentru învățământul preuniversitar. Semnează și alte lucrări didactice. În 2006, se pronunță împotriva introducerii în învățământul preuniversitar din R. Moldova a cursului de „istorie integrată“, o încercare a conducerii comuniste de suprimare a cursului de istorie a românilor.

În anii 2009-2011 deține funcția de viceprim-ministru în Guvernul Republicii Moldova. Din 2011 și până în prezent activează în calitate de cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. Din 2000 deține funcția de vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova.

 

Galerie foto:

 

Director-manager,

Mihaela Mereuță

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.