Ion Creangă, evocat la Biblioteca Județeană la 181 de ani de la naștere
Ion Creangă, evocat la Biblioteca Județeană la 181 de ani de la naștere
Sala „Tezaur“ a Bibliotecii Județene oferă publicului nemțean prilejul întâlnirii cu Ion Creangă, prin intermediul câtorva dintre volumele aflate în patrimonial Fondului „G.T. Kirileanu“. De această dată, este vorba despre traducerile operelor lui Ion Creangă în peste 10 limbi străine (engleză, franceză, germană, rusă, italiană, portugheză, sârbă, cehă, slovacă, maghiară, chineză), ca mărturie a universalității scrierilor marelui humuleștean.
Pe de altă parte, sunt expuse și lucrări cu caracter didactic, la a căror apariție Ion Creangă a colaborat, în calitatea sa de învățător. Din această a doua categorie fac parte volume ca:
– „Învățătoriul Copiiloru: Carte de cetit în clasele primare de ambe secse“. Partea a III-a. Ediția a 9-a. Iași, 1890.
– „Învățătoriul Copiiloru: Carte de cetit în clasele primare de ambe secse“. Partea a I-a. Ediția a 10-a. Iași, 1892.
– „Învățătorulu Copiilor: Carte de cititu în clasele primare cu litere și slove, cuprinzându învățături morale și instructive“. Ediția a 3-a. Iași, 1874.
– „Învățătorulu Copiiloru: Carte de cetit în clasele primare de ambe secse“. Ediția a 7-a. Iași, 1886.
– „Povățuitoriu la cetire prin scriere: După sistema fonetică“. Iași, 1876.
– „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară“. Ediția 21-a. Iași, 1889.
– „Metodă nouă de scriere și cetire pentru usulu classei I primară“. Ediția 5-a. Iași, 1871.
– „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară“. Ediția 19-a. Iași, 1886.
– „Geografia județului Iași pentru clasa a II-a primară urbană de băeți, pentru clasa a III-a primară urbană de fete și pentru clasa a III-a primară de băeți și fete“. Ediția 2-a. Iași, 1884.
– „Geografia județului Iași pentru clasa a II-a primară urbană de băeți, pentru clasa a III-a primară urbană de fete și pentru clasa a III-a primară de băeți și fete“. Ediția 5-a. Iași, 1892.
– „Răspuns la criticele nedrepte și calomniile înverșunate îndreptate contra cărților noastre de școală de cătră domnul Ioan Pop Florantin“. Iași, 1888.
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț așteaptă cititorii să consulte toate aceste volume, precum și alte numeroase titluri legate de viața și opera lui Ion Creangă.
Galerie foto:
Director-manager,
Mihaela Mereuță
Scrie raspunsul tau!