De la Mănăstirea Durău, într-o drumeție memorabilă pe vestitul munte Ceahlău
De la Mănăstirea Durău, într-o drumeție memorabilă pe vestitul munte Ceahlău
Buna Vestire sau Blagoveștenia este sărbătoarea care strânge anual numeroși turiști și pelerini la Mănăstirea Durău, aflată la poalele Muntelui Ceahlău, acolo unde, pe data de 25 martie, se serbează hramul mănăstirii. După slujbă, credincioșii sunt ospătați cu mâncăruri din pește, fiind dezlegare.
Sărbătoarea este numită în calendarul popular și Ziua Cucului. Bătrânii spun că pe vremuri, oamenii așteptau cu mare bucurie să audă cucul cântând, însă nu înainte să îndeplinească trei condiții: să aibă bani la ei, să nu fie flămânzi și nici supărați.
Pelerinii care ajung la Mănăstirea Durău în ziua sfântă găsesc oportun să se aventureze și într-o scurtă excursie montană de aproximativ 3 ore sau 4 ore și jumătate pe cele 2 trasee care pornesc din Stațiunea Durău, aflată la o altitudine de 800 m. Turiștii pot alege să ajungă la Cabana Fântânele, la 1220 m, apoi la Cabana Dochia, situată la 1750 m sau pot opta pentru cel de-al doilea traseu care trece prin Poiana Viezuri, la 1195 m, apoi drumul duce la vestitul monument al naturii, Cascada Duruitoarea (1250m). Popasul final poate fi la Cabana Dochia (1750 m) dar, de cele mai multe ori, turiștii urcă și pe Vf. Toaca (1904 m) pe o potecă mai abruptă. Odată ajunși în vârf, efortul le este pe deplin răsplătit, întrucât de acolo ei pot cuprinde cu privirea una dintre cele mai ample privelişti de pe masivul Ceahlău.
Despre muntele Ceahlău s-a scris mult, faima sa trecând de granițele țării. Este primul munte din Romania care a intrat în literatură, în anul 1716, primul munte urcat turistic și tot primul din țară pentru care apare la Iași un ghid turistic în anul 1840. Ceahlăul, aflat la 10 km vest de orașul Bicaz, delimitat de văile Bistriței, Bistricioarei și Bicazului, este cel mai impunator munte din Carpaţii Orientali, vestit precum Athosul, Taborul sau Golgota.
Cunoscut ca muntele rugăciunii şi al păstoritului, este singurul munte sfânt din România, cu hramul la data de 6 august (Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului) şi locul unde, de-a lungul timpului, s-au nevoit numeroşi sihaștri. Totodată, maiestosul Ceahlău e învăluit de legende care impresionează prin misterul lor.
Scrie raspunsul tau!