Pe cărarea mănăstirilor în Neamț
Pe cărarea mănăstirilor în Neamț
O călătorie de suflet – Episodul 2
În drumeția noastră duhovnicească între așezări monahale de mare însemnătate pentru viața credincioșilor, după ce am vizitat Mănăstirea Agapia și Schitul Agapia Veche, continuăm să mergem prin pădure spre Mănăstirea Secu. Pe drum, vom vedea o toacă veche, legată de un copac pe care este scobit numele sihastrului care a adus-o aici.
Mănăstirea Secu, zidită într-un colţ de rai, încă de pe vremea lui Petru Rareş, uimește prin frumuseţea locului cu clădirile albe, cu mulţimea florilor de o parte şi de alta a aleilor, iar picturile care împodobesc biserica impresionează de asemenea vizitatorii prin frumuseţea lor. Mănăstirea păstrează în muzeu un valoros tezaur alcătuit din minunate obiecte de cult, cruci, evangheliare, manuscrise şi tipărituri cu valoare istorică şi artistică deosebită.
La 3 km de Mănăstirea Secu se află Mănăstirea Sihăstria cu turlele sale impunătoare care se zăresc din depărtare și care este aşezată la margini de păduri seculare, pe un platou însorit înfipt în coasta muntelui. Având un rol important în trecutul Moldovei, mănăstirea este locul unde şi-au trăit viaţa monahală unii dintre cei mai mari duhovnici din ţară: Părintele Cleopa, Ieroschimonahul Paisie Olaru, Schimonahul Irineu Protcenco şi Arhimandritul Ioanichie Balan.
Galerie foto:
Din fața Mănăstirii Sihăstria pleacă traseul care duce la Schitul Sihla și Peștera Cuvioasei Teodora pe un drum domol prin pădurea de foioase, apoi prin desișul brazilor și spre final pe un urcuș abrupt.
Înainte de a coborî la mănăstirea Sihla cărarea se furișează printre bolovani imenși și duce în dreapta spre Peștera Sfintei Cuvioase Teodora, locul în care aceasta s-a rugat și a trăit aproape 40 de ani. Apoi, cărarea urcă un dâmb și coboară lin către bisericuța construită din lemnul unui singur copac. De aici, se zărește biserica Schitului Sihla și chiliile.
Pe drumul de la Sihăstria la Sihla și Peștera Cuvioasei Teodora:
La finalul călătoriei, epuizarea fizică este estompată de o imensă împlinire și de bucuria descoperirii unor locuri minunate în care credința în Dumnezeu dăinuie de la începutul veacurilor și nu se va stinge niciodată. Mănăstirile din Neamț reprezintă repere de moralitate, de pioșenie, de viață duhovnicească, de credință și dăruire.
Galerie foto:
Scrie raspunsul tau!