Home » Alte evenimente, Evenimente

Planetariu mobil revine la Piatra-Neamț cu un spectacol despre eclipse

16 November 2018 0 Comentarii

Planetariu mobil revine la Piatra-Neamț cu un spectacol despre eclipse

 

 

O serie de spectacole interactive de planetariu despre formarea eclipselor și ciclul anotimpurilor va avea loc la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ-Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, din 19 și până în 23 noiembrie. Reprezentațiile show-ului educațional vor include explicații de la doi povestitori unplugged, care vor interacționa cu publicul, proiecții live spectaculoase și informații referitoare la fenomenele cosmice care determină clima și ne influențează viața în fiecare clipă. Spectacolele se vor desfășura într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri.

Spectacolul științific A, B, C, D, Eclipsele își propune să suplinească lipsa unei educații astronomice adecvate în școli și să dărâme superstițiile legate de fenomenele cosmice cele mai comune. Conform lui Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al proiectului Planetariu Mobil Educațional, „încă mai există printre adulți o fobie legată de eclipse, aspect care se transmite și la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm 100% prin știință. Vom trata cu prioritate și ciclul anotimpurilor, lucru care, de multe ori, le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar și părinților, atunci când vor să le dea explicații coerente copiilor. Oricum, adulții au mari dificultăți în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică e vară.”

Planetariul Mobil Educațional, o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto este un proiect educațional nonformal, menit să atragă micii vizitatori înspre lumea fascinantă a cosmosului, o temă științifică din ce în ce mai populară în rândurile publicului larg din toată lumea. Spectacolul A, B, C, D, Eclipsele este al doilea show prezentat de organizatori la Piatra-Neamț.

Proiectul de educație astronomică este unic în România prin caracterul său interactiv: „Noi credem foarte mult în importanța învățării prin poveste, prin interacțiune și prin distracție. Pentru un copil e infinit mai ușor și mai plăcut să învețe ce e o eclipsă de Soare văzând corpurile cerești proiectate deasupra sa, pe bolta domului, însoțite de explicații live, interactive, decât privind o ilustrație într-un manual școlar”, a completat Adrian Filpișan.

Spectacolele se vor desfășura între orele 9:00 și 18:00, din oră în oră, cu începere la orele fixe. Durata unei proiecții este de aproximativ 50 de minute, iar prețul unui bilet de 13 RON (prețul include și vizitarea muzeului; Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, se află pe strada Mihai Eminescu, nr.10.

Accesul la eveniment se face pe bază de rezervări la 0758.365.699, pe email-ul [email protected] sau cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.

Lucian Uță

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.