Home » Alte evenimente

Lansarea cărții „Un veac de la Marea Unire. Contribuția județului Neamț la întregirea neamului“

20 November 2018 0 Comentarii

 

Lansarea cărții „Un veac de la Marea Unire. Contribuția județului Neamț la întregirea neamului“

 

 

 

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Un veac de la Marea Unire. Contribuția județului Neamț la întregirea neamului“ de prof. Gheorghe Radu, joi, 22 noiembrie 2018, de la ora 17:00, în Sala Info-Club 2. Prezentarea va fi făcută de dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct al Complexului Muzeal Județean Neamț.

„Autorul cărții de față respectă îndemnul filozofului și martirului Mircea Vulcănescu și iată, la trecerea a 100 de ani de la Marea Unire, publică o lucrare dedicată acestui măreț eveniment, din nefericire, irepetabil în istoria noastră națională. Nimic surprinzător, întrucât istoricul Gheorghe Radu își leagă numele de o intensă activitate publicistică, de cercetare, muzeistică, cu rezultate notabile în fiecare din aceste domenii. Prin cercetarea fondurilor documentare existente la Direcția Județeană Neamț a Arhivelor Naționale, la a căreia conducere s-a aflat timp de aproximativ două decenii, istoricul Gheorghe Radu a îmbogățit, în cei peste patruzeci de ani de activitate, literatura de specialitate cu lucrări valoroase despre trecutul ținutului nostru și peste 4.000 de articole în presă și reviste de specialitate“. „Autorul dovedește o cunoaștere profundă a surselor bibliografice consacrate Marii Uniri de-a lungul timpului, precum și o cercetare minuțioasă a izvoarelor edite și inedite aflate în arhivele nemțene. Au fost studiate articolele din presa contemporană evenimentelor anului 1918, memorii, documente existente în fondurile prefecturii, primăriei Piatra-Neamț, revizoratului școlar. O parte dintre acestea au fost valorificate într-un consistent capitol de anexe“, afirmă dr. Mihaela-Cristina Verzea în Prefață.

„Această lucrare cuprinde informații și aspecte documentare, despre contribuția locuitorilor din această parte de țară la înfăptuirea reîntregirii neamului românesc, prin intermediul personalităților politice și culturale, cu renume pe plan local, național și mondial, născute în aceste locuri pline de evlavie si credință si cei care au trudit din marea masă a poporului român, pentru unitatea tuturor românilor, în anul 1918, act unic și irepetabil în istoria noastră. Fie ca profesorul, specialistul, iubitorul de cultură și istorie în general, alți cititori să aprecieze valoarea acestei  cărți consacrate centenarului Marii  Unirii“, precizează autorul pe coperta IV a cărții.

 

Gheorghe Radu

 

Gheorghe Radu s-a născut la data de 23 februarie 1950 în comuna Ruginoasa, județul Neamț, fiind licențiat al Facultății de Istorie din Iași (1974). După absolvire, este repartizat ca profesor de istorie la Școala Generală din comuna Boghicea, județul Neamț, până la data de 31 decembrie 1977.

Din 1 ianuarie 1978, va trece în alt domeniu de activitate, cel al Arhivelor Naționale, începând ca arhivist la Direcția Județeană Bacău a Arhivelor Naționale, până la 30 noiembrie 1981. Urmează transferul ca director la nou înființatul județ Giurgiu, revenind pe meleagurile natale din 15 august 1983, pe funcția amintită, la Direcția Județeană Neamț a Arhivelor Naționale, timp de aproape 20 de ani (15 februarie 2002), încheind activitatea în aceasta instituție, pe care a îndrăgit-o, tot ca arhivist, la sfârșitul anului 2002. De la 1 ianuarie 2003, s-a transferat ca muzeograf la Complexul Muzeal Județean Neamț, unde își desfășoară activitatea și în prezent.

Pe tărâm publicistic, cultural și științific, profesorul Gheorghe Radu a publicat numeroase articole și studii în presa locală, în principal în paginile cotidianului „Ceahlăul“ (a fost o perioadă și membru în Consiliul de Administrație), dar și în cele care au apărut după 1989: „Acțiunea“, „Curierul de Neamț“, „Telegraful“, „Monitorul de Neamț“, „Realitatea“, „Mesagerul“, „Ecoul Munților“ etc., publicând peste 3.900 de articole în presa amintită, inclusiv în cea regională și națională, timp de peste 40 de ani (primul studiu, în revista „Ateneu“ din Bacău, în 1978). Este autorul a 14 cărți: „Catolicii din județul Neamț: 1552-1900. Aspecte istorice și demografice“ (Piatra-Neamț, 2006), „Catolicii din județul Neamț în secolul XX. Aspecte istorice și demografice“ (Piatra-Neamț, 2007), „Contribuții la istoria județului Neamț“, vol. I (Piatra-Neamț, 2008), „Basarabia, Pământ Românesc. Aspecte istorico-documentare, legături fraterne județul Neamț – Basarabia“ (Piatra-Neamț, 2008), „Contribuții la istoria județului Neamț“ vol. II (Piatra-Neamț, 2009), „Basarabia, Pământ Românesc. Aspecte istorico-documentare, legături fraterne județul Neamț – Basarabia“ vol. II (Piatra-Neamț, 2009), Idem, vol. III, 2010, „Războiul sfânt pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord și Ținutului Herța (1941). Contribuții nemțene“, Piatra-Neamț, 2011, „Basarabia, Pământ Românesc. 200 de ani de durere, umilință și speranță“, Piatra-Neamț, 2012, „Un veac de la Unirea Basarabiei cu România“, Piatra-Neamț, 2018.

Este coautor la „Îndrumător în Arhivele Statului județul Neamț (București, 1984), „Micromonografia Filialei Arhivelor Statului Județul Neamț“ (București, 1985) etc.

Este colaborator la editarea cărților „Poporul român și lupta pentru independență a popoarelor din Balcani“ (București, 1986) și „Minoritățile naționale din România: 1918-1925“ (București, 1995), ambele ediții de documente.

A publicat 105 de studii în reviste de specialitate: „Ateneu“ și „Carpica“ (Bacău); „Cronica giurgiuveană“ (Giurgiu); „Revista Arhivelor“ și „Pentru Patrie“ (București); „Historia urbană“ (Sibiu); „Marina“ (Constanța); „Arhivele Moldovei“ (Iași), Acta Baconviensia“ (Bacău); „Anuarul Arhivelor Mureșene“ (Târgu Mureș); „Angvstia“ (Sfântu Gheorghe); „Acta Moldaviae Meridionalis“ (Vaslui) etc., inclusiv cele locale „Asachi“ (Piatra-Neamț), „Ozana“ (Târgu Neamț), „Clepsidra“ (Roman) și „Piatra Corbului“ (Bicaz) etc. O parte din aceste studii și articole au fost consemnate în „Bibliografia istorică a României“, prestigioasă lucrare editată sub egida Academiei Române, cea care recenzează lucrările de referință din istoriografia românească.

Trebuie amintite, în același timp, nenumăratele expuneri publice la radio și televiziune din această parte de țară, Iași, București și altele pe teme istorice aniversative și nu numai.

 

 

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.