GEST – dialogical graphics, 9-2 mai 2019, Muzeul de Artă, Piatra Neamț
GEST – dialogical graphics
Arta contemporană recurge tot mai des la procedee artistice care folosesc ca sursă de inspirație arhiva, ca modalitate de colectare și montare de imagini și idei ale memoriei universale. Corelate și redefinite într-un spațiu mental și fizic nou, ele intră într-o legatură dialogică atemporală, cu posibilități infinite de articulare plastică și cognitivă.
Acest gen de abordare plastică va fi prezentat în spațiul Muzeului de Artă din Piatra-Neamț în perioada 9 mai – 2 iunie 2019. Proiectul expozițional GEST- dialogical graphics este rezultatul colaborării între artiștii Giles Eldridge și Sylvia Trăistariu și va avea vernisajul joi, 9 mai, ora 17.00. Titlul generic, compus din inițialele numelor artiștilor, reunește două proiecte diferite ca substanță dar similare ca modalitate de expresie și subliniază ideea dialogului. Puse deci într-o relație dialogală, dar și cu spațiul în care sunt expuse, cele două proiecte eliberează noi sensuri și dimensiuni.
Giles Eldridge este un artist vizual britanic stabilit la București din 2013. Proiectele sale sunt un proces continuu de sfidare a convențiilor în artă. Practic arta sa este în continuă mișcare acumulând elemente vizuale diverse – desen, fotocolaj, picturi, fotografii, imagini colectate, care sunt apoi utilizate pentru a face instalații temporare și contingente. Demersul său pune în discuție noțiuni ca arhivă și anti-arhivă cu accent pe întregul proces de lucru și nu pe produsul finit.
Colaborează cu diverși artiști români, unul din proiectele sale fiind realizat în spațiul artistic clujean unde a expus la Galeria Lateral ArtSpace, 2017. Cv-ul său include expoziții personale și proiecte de grup în București la Salon 55, 2018 și la Galeria Suzana Dan’sprojectspace în 2016, dar și în galerii din St.Louis, SUA și Londra, Uk în 2011, Brusad, Norway, 2010, Werketage Berlin, 2006.
Sylvia Trăistariu este din Piatra-Neamt, cu studii de artă la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca și masterat în cadrul Universității Naționale de Artă, București. Arta sa este un demers plastic cu influențe ale concepției raineriene care explorează spiritualul în idei, imagini, oameni, spații și situații, decupate din realități diferite, compuse și recompuse sub forma unei cercetări vizuale asumate. Cel mai recent proiect al sau, “QUO VADIS” este expresia acestui demers.
A expus la bienale de artă naționale și internaționale în China – Muzeul Național de Artă, Beijing (2015), Arad – “Paper brick”, Muzeul de Artă (2012,2014), la muzeele de artă si galerii din Satu-Mare (2007, 2008), Cluj-Napoca (2008) și Piatra-Neamț (2011,2013). Proiectele sale de grup dar și personale includ colaborări cu artiști români dar și colaborări internaționale cu artiști din Israel, China, Franta, Anglia.
Muzeul de Artă Piatra-Neamț
Muzeograf – Silvia Trăistariu
Scrie raspunsul tau!