Unirea Principatelor Române, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț aniversează Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859, printr-o serie de manifestări culturale care să marcheze împlinirea celor 161 de ani de la marele moment istoric. Astfel, pe site-ul internet al Bibliotecii Județene, www.bibgtkneamt.ro, a fost creată rubrica Unirea Principatelor în secțiunea Biblioteca digitală, prin intermediul căreia se asigură accesul on-line la 55 de cărți din Fondul documentar „G.T. Kirileanu“ ce au ca subiect această importantă temă a istoriei naționale. Volumele, apărute între anii 1864-1957, erau disponibile până acum doar în variantă tradițională, la Sala de lectură.
De asemenea, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ este parteneră, alături de Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Asociația Culturală STAR, în proiectul „Unirea face puterea!“, în cadrul căruia joi, 23 ianuarie, va avea loc manifestarea „Unirea Principatelor Române“, în holul intrare, sălile Cupola și Info-Club III ale bibliotecii, între orele 10:00 și 14:00. Activitatea va implica peste 500 de copii în activități precum Ștafeta Unirii – concurs de poezie și muzică patriotică; Hora Unirii, care va înconjura Turnul lui Ștefan cel Mare. La ora 13:00, din fața bibliotecii, va porni Tricolorul Călător – un drapel uriaș, de 100 de metri, care va fi purtat pe străzile din centrul municipiului Piatra-Neamț până la Turnul de pe Platoul Curții Domnești, pe care îl va înconjura. Mai ales la această acțiune, dar și la toate celelalte, sunt invitați să participe toți doritorii: elevi, cadre didactice, cetățeni.
Tot joi, între orele 11:00 și 13:00, în Sala „Victor Brauner“, se vor desfășura colocviul, vizionarea de secvențe de film și micro-expoziția de publicații „Alexandru Ioan Cuza și făcliile Unirii – pagini de istorie – 161 de ani de la evenimentul istoric“, în parteneriat cu Fundația „Crizantema“ și avându-le ca moderatoare pe Daniela Anechitei și Adriana Ciocoiu de la Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu. Tot această secție a organizat în holul principal al bibliotecii expoziția de publicații „Alexandru Ioan Cuza și făcliile Unirii – pagini de istorie“. Expoziții aniversare de publicații au organizat, pe holurile din apropierea lor, Centrul de Informare Comunitară – „Unirea Principatelor Române“ și Secția de carte pentru copii și Ludotecă „Ion Creangă“ – „24 ianuarie 1859 – «Mica Unire», primul pas spre România“.
Scrie raspunsul tau!