Întâlnire cu arta populară în Neamț
Galerie foto:
Fascinante prin universul pe care îl înfățișează, simbolurile artei tradiționale constituie un reper de seamă în descifrarea semnificațiilor care transmiteau o bogăție de informații în societatea ancestrală. Sunt prezente foarte frecvent simboluri precum calul și călărețul, acele de brad – semn al bărbăției, arborele vieții, vița de vie, flori în ghiveci și multe altele. Aceste simboluri se regăsesc de asemenea transfigurate în literatură și în artă plastică, chiar și în matematică. În satele tradiționale din Neamț, cusutul, împletitul şi croşetatul sunt şi astăzi îndeletniciri pentru timpul liber al sătencelor.
Galerie foto:
La fel ca şi în trecut, ţăranca harnică îşi realizează singură obiectele uzuale sau pentru decorul casei, îşi alege singură formele şi modelele, păstrând tradiţia locului, dar imprimându-şi mentalitatea, sensibilitatea şi măiestria sa proprie.
Toate acestea fac parte din frumoasa lume a satului din județul Neamț pe care au descoperit-o și participanții la prima ediție a Evenimentului de Fotografie. Un proiect organizat de Consiliul Județean Neamț, octombrie 2019
Galerie foto:
Acasă la meșterii populari din Neamț, unde au fost surprinse imaginile:
Galerie foto:
Vasile Ciocârlan (măști, împletituri, club copii) 0749.81.15.89, comuna Ștefan cel Mare
Marinica Todici (comuna Pipirig – Asociația Nemțeanca) 0742.686.758
Scrie raspunsul tau!