Începe NEAMŢ ART FESTIVAL – programul primei zile
NEAMŢ ART FESTIVAL, SPAŢIU DESCHIS CULTURII
Anul acesta începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura, timp de patru zile, în timpul primului sfârşit de săptămână al lui Răpciune: de joi, 3 septembrie şi până duminică, 6 septembrie.
NEAMŢ ART FESTIVAL se doreşte a fi un proiect care să revitalizeze, prin intermediul artelor, viaţa social-culturală a municipiului Piatra-Neamţ, mult afectată în această perioadă de pandemie. La prima ediţie, NEAMŢ ART FESTIVAL va aduce în prim-plan muzica, prin cele patru evenimente excepţionale: recitalul susţinut de Luiza Zan şi JazzPar Trio (joi, 3 septembrie, ora 19:00), concertele-proiect marca Radio România Cultural – Flautul de aur (vineri, 4 septembrie, ora 19:00), Pianul călător (sâmbătă, 5 septembrie, ora 19:00) şi Vioara lui Enescu (duminică, 6 septembrie, ora 19:00).
Locul ales pentru acest amplu eveniment cultural este central istoric al municipiului – Curtea Domnească –, loc tradiţional în care au loc annual marile sărbători muzicale aflate în organizarea Centrului: Festivalul „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ” şi Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.
Programul primei ediţii a NEAMŢ ART FESTIVAL este unul variat şi, speră organizatorii, foarte atractiv. Aflându-se la final de vacanţă, copiii oraşului vor fi în centrul atenţiei. Pentru ei se vor desfăşura zilnic, în perioada 3-6 septembrie, ateliere creative caligrafie, pictură, modelaj lut, precum şi un spectacol de tatru de păpuşi. Tot cei mici vor fi beneficiarii unei lansări de carte, cea mai nouă apariţie la Editura „Nona” (componentă a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ) fiindu-le dedicată.
NEAMŢ ART FESTIVAL se doreşte a fi un proiect care să se repete şi anul viitor, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ vizând permanentizarea acestui eveniment prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului Piatra-Neamţ ca un spaţiu deschis culturii.
PROGRAMUL ZILEI DE JOI, 3 SEPTEMBRIE 2020:
Orele 9:00 – 12:00 şi 17:00-20:00, Curtea Domnească*, Piatra-Neamţ
STREET ART, cu LAURENŢIU DIMIŞCĂ
Ora 16:00, Curtea Domnească, Piatra-Neamţ
LANSARE DE CARTE: „CAIET DE DRAMATURGIE”, PREZINTĂ ACTRIŢA MARIA HIBOVSKI ŞI SCRIITORUL EMIL NICOLAE
Ora 17:00, Curtea Domnească, Piatra-Neamţ
ATELIER DE MODELAJ LUT, cu IONELA LUNGU (maximum 20 de copii înscrişi la atelier)
Ora 19:00, Curtea Domnească, Piatra-Neamţ
CONCERT LUIZA ZAN ŞI JAZZPAR TRIO
***
CONCERT LUIZA ZAN ŞI JAZZPAR TRIO
Invitată să deschidă seria autumnală a evenimentelor cultural-artistice din Piatra-Neamț va fi carismatica interpretă de jazz, Luiza Zan. Alături de trupa Jazzpar Trio (Gáspár Csaba – vioară/vocal, Gáspár Álmos – chitară și Vitályos Lehel – contrabas), absolventa Liceului de Artă „Victor Brauner” va cânta în prima seară a noului proiect al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, NEAMȚ ART FESTIVAL.
Mult așteptatul eveniment se va petrece joi, 3 septembrie 2020, ora 19:00, în Piața Turnului din Piatra-Neamț.
Luiza Zan
Luiza Zan este o voce de excepție a jazzului românesc, care consideră că s-a născut pentru a face muzică. O muzică menită să stârnească emoții în cei care o ascultă și care necesită nu doar inspirație, ci și ore îndelungi de studiu. Ca artist, echilibrul între viața profesională și cea personală e greu de obținut, dar nu imposibil, mai ales când familia te susține în tot ce faci.
„Mama a fost omul care m-a încurajat mereu să cânt, chiar alegând pentru mine drumul acesta. Ca adolescentă, voiam altceva, însă mama m-a împins mereu către muzică, știind mai bine decât mine că asta sunt menită să fac. Chiar și când unii profesori au condamnat apropierea mea de jazz, mama a fost acolo să mă înțeleagă, să mă sprijine și să mă admire.”
A cântat cu nume sonore de la noi și de aiurea. Cu Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicholas Simion, Arthur Balogh, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Emil Bâzgă, Big Bandul Radio și mulți alții, precum și cu muzicieni străini: Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniuśas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band și alții.
„Cel mai drag profesor din liceu mi-a fost profesorul de teorie, domnul Theodor Macarie. M-a învățat să iubesc studiul și să înțeleg limbajul muzical. În facultate, ca și acum, omul care mi-a fost mentor este doamna profesoară Maria Jana Stoia. Dânsa mi-a «pus vocea în glas», cum spunem noi, cântăreții.”
A scris muzică de film, pentru producțiile „Carambol”, „Circul Vesel” (o producție HBO) și „Maria” (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la festivalul de la Lucarno în martie 2013).
A scris muzică de teatru – pentru spectacolul Năpasta – regia radu Afrim – care se joacă la Teatrul Național București și în care este și protagonistă și muzica spectacolului Trei Rupturi – tot în regia Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Andrei Mureșanu și în care Luiza Zan are o apariție live pe durata întregului spectacol.
„Cel mai mult mă bucură efectul vindecător pe care muzica îl are asupra oamenilor, îmi face o deosebită plăcere să văd lumea transformată de un concert de jazz. Și pentru mine, ca muzician, aceleași emoții și stări vindecătoare le cheamă muzica, așa că asta ar fi una dintre bucuriile vieții de muzician.”
Jazzpar Trio, în componența:Gáspár Csaba – vioară/vocal, Gáspár Álmos – chitară și Vitályos Lehel – contrabas, aduce pe scena muzicală sound-ul și farmecul anilor ‘30 din Parisul lui Django Reinhardt. Membru al clanului Manouche, Reinhardt s-a lăsat inspirat de jazz-ul american căruia i-a adăugat elemente de originalitate, dând astfel naștere unui nou stil muzical complex: gipsy jazz, cunoscut și sub numele de manouche jazz.
Poiectul „Jazzpar” este concretizarea unui vis comun pe care cei trei fondatori ai trupei l-au nutrit vreme de câțiva ani. Fiecare dintre ei deține un bagaj consistent de experiențe pe scena muzicală, abordând diferite genuri, de la rock până la flamenco, jazz, funk și chiar muzică electronică.
În anul 2017, după o lungă așteptare, a sosit momentul ca visul unei trupe de gipsy jazz să prindă viață. Astăzi, în repertoriul trupei se regăsesc piese cunoscute precum: „Minor Swing”, „Django’s Tigre”, „Softly”, „Bossa Dorado”, „La vie en rose” și altele altele asemenea, abordate într-o manieră care îmbină soundul consacrat cu elemente marca Jazzpar Trio.
Scrie raspunsul tau!