Mănăstirea Horăicioara – fotograf Cristian VIDRAŞCU
Retrasă în inima munților, departe de zgomotul lumii, Mănăstirea Horăicioara sau Horaița Veche, situată în dreptul localității Crăcaoani, este „un adevărat cuib de vulturi aninat în crăpătura unei stânci aeriene”, după cum spunea scriitorul Calistrat Hogaș, rememorând ale sale amintiri dintr-o călătorie din vara anului 1881.
Mănăstirea Horăicioara este un loc cu totul special, la care se poate ajunge atât pe jos cât și cu mașina. De pe DN 15 C Piatra Neamț-Tîrgu Neamț, din dreptul localității Dobreni, se mai parcurg 15 km pe drumul județean 156A, prin localitățile Negrești și Poiana până la Mănăstirea Horaița. O altă variantă de a ajunge la mănăstire ar fi ca din dreptul localității Crăcăoani, pe un drum comunal nemodernizat să se mai parcurgă 6 kilometri. Langă mănăstire, prin pădure, pleacă drumul către schitul Horăicioara care aparține canonic și administrativ de Mănăstirea Horaița.
Horaița Veche, așa cum o denumesc localnicii, a luat ființă în a doua jumătate a sec. al-XV-lea. În biserica mănăstirii de piatră care datează din anul 1868 se găsește Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar în prezent hramul mănăstirii se sărbătorește anual în ziua sfântă Izvorul Tămăduirii, în prima vineri după Paști.
Retrasă în inima munţilor, departe de “zgomotul” lumii, Mănăstirea Horăicioara, continuă şi astăzi tradiţia vrednicilor înaintaşi de a împleti armonios rugăciunea şi munca, ascultarea şi isihasmul. În acest loc binecuvântat de Dumnezeu, pelerinul dornic de linişte se poate bucura şi de un cuvânt folositor pentru viaţa duhovnicească dar şi de frumuseţea locurilor care o înconjoară.
Scrie raspunsul tau!