Ținutul Zimbrului din Neamț, în Top 100 Destinaţii Sustenabile și în 2020
Arealul din Neamț se numără printre cele mai cunoscute, frumoase şi verzi destinaţii la nivel mondial.
Galerie foto:
De patru ani consecutivi, microregiunea Ţinutul Zimbrului este singurul loc din România inclus într-un exclusivist top mondial.
„O onoare, dar și o responsabilizare pentru a continua demersurile de promovare și dezvoltare a destinatiei de ecoturism din Neamț…Şi nu puteam fi aici fără colaborarea de la nivel local şi naţional…Pe lângă faptul că sunt recunoscute eforturile la nivel local, avem multe de învăţat de la celelalte microregiuni, pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim şi pentru a fi competitivi pe plan internaţional“, a declarat Viorela Chiper, managerul Destinaţiei de ecoturism Ţinutul Zimbrului.
Foto credit: Gabriela Cozma
Eco Brunch, comuna Agapia, 3 octombrie 2020 / Foto credit: Gabriela Cozma
Singurul loc din România, Ținutul Zimbrului sau Bison Land se află de patru ani într-un top al destinațiilor sustenabile, într-o companie selectă, alături de Parcul Yellowstone (USA), Insulele Skyros şi Sifnos (Grecia), Regiunea Pafons (Cipru), Regiunea Scania (Malmo, Suedia), insula Gozo (Malta), Alberta SouthWest Crown of the Continent (Alberta – Sud Vestul Coroanei Continentului, Canada), Insulele Azore (Portugalia), Transylvania County – North Carolina (Ţinutul Transilvania, SUA), etc. Printre toate aceste regiuni de renume din lume, Ținutul Zimbrului din Neamț reprezintă România, iar criteriile de care s-a ținut cont la evaluare au vizat protejarea naturii, peisaje şi decor, conservarea moştenirii culturale, locuitori implicaţi în turism şi promovarea produselor locale. Nominalizările au fost evaluate de experţi internaţionali în turism şi dezvoltare durabilă, reprezentanţi ai Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia şi GLP Films.
Anul acesta evaluarea s-a bazat în special pe calitatea, eficienţa şi transparenţa bunelor practici transmise, dar şi pe ceea ce reprezintă comunitatea, biodiversitatea, protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă.
Ca exemplu de bună practică este proiectul unic de reintroducere a zimbrilor în mediul natural, unul care a început în 2012, ajungându-se ca acum prin codrii Neamţului să hălăduie aproximativ 50 de exemplare ale legendarului mamifer. Totodată, mai pot fi amintite şi dezvoltarea infrastructurii turistice, a experienţelor ce pot fi trăite în destinaţie, informarea şi implicarea comunităţii locale în procesul de dezvoltare şi promovare a destinaţiei de ecoturism Bison Land.
Galerie foto:
Informații despre destinațiile incluse în Top 100 Destinații Sustenabile puteți găsi pe site-ul Green Destinations:
https://greendestinations.org/sustainabletop100/#1601975669457-3fb01f81-fcff
Și povestea din Neamț are un început
2005 este anul în care Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentând pentru prima dată conceptul dezvoltării durabile a microregiunii. Apoi, în 2009, destinaţia a primit certificare europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, iar în prezent recunoaşterea este una mondială, unică în țară, pentru al patrulea an consecutiv.
Destinaţia ecoturistică Ţinutul Zimbrului include Parcul Natural Vânători Neamţ, oraşul Târgu Neamţ, comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani şi Vânători Neamţ. Pentru dezvoltarea zonei și-au unit forțele Asociaţia Ţinutul Zimbrului împreună cu Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamţ, autorităţile din localităţile incluse în destinaţia de ecoturism, APDTN Valea Ozanei, Asociaţia EcoLand, Centrul de Informare şi Promovare Turistică Târgu Neamţ, dar şi parteneri locali (pensiuni, producători locali, meşteri populari, şcoli şi organizaţii, etc) obiectivul fiind dezvoltarea sustenabilă a microregiunii. Ultimii 5 ani se caracterizează prin efort constant în a dezvolta şi promova o destinaţie sustenabilă. Dezvoltarea zonei este favorizată şi de colaborarea cu Asociaţia de Ecoturism din România, reţeaua de destinaţii ecoturistice la nivel naţional sau de sprijinul Fundaţiei Româno-Americane şi al Fundaţiei pentru Parteneriat.
Descoperă Ținutul Zimbrului cu farmecul său aparte, descoperă cultura, tradiţiile, oamenii și locurile! Aici vei putea vizita legendara fortăreaţă medievală ce străjuie urbea de la malul Ozanei, Casa memorială Ion Creangă din Humuleşti, Zimbrăria de la Vânători Neamţ, Muzeul Nicolae Popa de la Târpeşti, staţiunile Bălţăteşti şi Oglinzi, dar și vestitele mănăstiri din Munţii Stânişoarei: Neamţ, Secu, Sihăstria, Sihla, Agapia, Văratec, Horaița sau Horăicioara.
Galerie foto:
Scrie raspunsul tau!