Neamțul, o destinație preferată de turiști în anul 2020
O analiză realizată de către prof. dr. Mihai Bulai – prodecan al Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași arată că, în anul pandemic 2020, Neamțul s-a clasat cu trei locuri mai sus față de anul anterior, în topul județelor din țară, privind sosirile turistice.
Analiza a avut la bază date statistice puse la dispoziție la începutul lunii februarie 2021 de către Institutul Național de Statistică, pe pagina web https://insse.ro/cms/ro/tags/comunicat-turism?page=1 .
Galerie foto:
Astfel, turiștii români au descoperit Neamțul, în anul 2020, ca o destinație care permite petrecerea timpului liber și a vacanțelor în natură, fiind cuceriți de frumusețea locurilor, de multiplele forme de agrement pe care le au la îndemână, de la trekking, echitație, escaladă, plimbări cu șalupa sau caiacele pe lacuri și până la zboruri cu aparate ușoare în cadrul școlii de pilotaj Aviasport.
Una dintre dovezi este și numărul impresionant al turiștilor care au urcat pe Ceahlău în vara anului 2020, lucru confirmat chiar de reprezentanții Parcului Național Ceahlău:
Pe lângă aventură și multă adrenalină, începând de anul trecut, turiștii au la dispoziție în Neamț, o serie de rute certificate, care cuprind impresionante valori ale patrimoniului cultural și istoric. Urmând parcursul acestora în Neamț, unele extinse chiar la nivel național, turiștii vor descoperi mărturiile ștefaniene, tradițiile și colecțiile etnografice ale acestor locuri, casele memoriale – repere ale literaturii nemțene – așezămintele creștine, comorile sătești reprezentate prin bisericile de lemn sau pot parcurge Ruta Icoanelor Făcătoare de Minuni.
Revenind la analiza menționată, așa cum ne arată prof. Mihai Bulai, „anul pandemic 2020 aduce schimbări în ierarhia sosirilor turistice, afectând mai ales județele cu un procent important al turismului de afaceri (acele județe unde fluxul turistic se concentrează la nivelul municipiului reședință de județ și unde acel municipiu este pol de afaceri și centru universitar)”.
Astfel, dacă situația pentru unele destinații nu a fost una deloc favorabilă în anul 2020, din cauza pandemiei, județul Iași pierzând o poziție, județul Cluj și Municipiul București, câte două poziții, județul Timiș rămânând constant, iar Ilfov pierzând chiar 9 poziții în clasamentul sosirilor turistice de anul trecut, surprizele plăcute apar în cazul județelor Neamț și Bihor. Prin urmare, acestea, nefiind dependente de turismul de afaceri, au înregistrat scăderi mai mici și au urcat, în schimb, trei poziții în ierarhia națională, turiștii fiind atrași de alte aspecte, specifice celor două destinații.
Galerie foto:
„Bihorul a fructificat unele politici turistice deja implementate în ultimii ani prin Asociația Visit Oradea, iar județul Neamț s-a bucurat de o promovare online intensă în 2020, prin eforturile Consiliul Județean Neamț, inițiativa Visit Neamt”, concluzionează prof. Mihai Bulai în același studiu care vizează analiza sosirilor în anul 2020, prin comparație cu anul anterior.
Cu toate că pandemia COVID-19 a declanșat o criză fără precedent în economia turismului, articolele de promovare postate pe paginile web www.viziteazaneamt.ro și www.visitneamt.com şi pe reţelele de socializare cu aceleași nume ale Consiliului Județean Neamț, au înregistrat un impact considerabil de peste 600.000 în limba română și peste 300.000 în limba engleză. Astfel, promovarea Neamțului a ajuns în anul 2020 la un impact de aproape 1 milion de persoane, reușind astfel să trezească interesul celor care ne-au vizitat anul trecut și să ridice județul Neamț pe locul 12 la nivel național.
Galerie foto:
Scrie raspunsul tau!