The End: Festivalul de Teatru Piatra Neamț, 2021
3 – 12 septembrie 2021
40 de spectacole și manifestații cultural-artistice au fost prezentate publicului în cea de-a 32- a ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț.
Au fost 10 zile pline de spectacole, lansări de carte, ateliere, vernisaje, discuții cu publicul, toate acestea desfășurate în 10 locații din Piatra Neamț, Târgu-Neamț și Roman. A fost POSTPREZENT, Festivalul de Teatru din Piatra Neamț care a umplut de spectatori locațiile alese de organizatori pentru reprezentațiile din acest an.
Festivalul a cuprins mai multe secțiuni, toate având însă un numitor comun: „Experiența ultimului an și jumătate a adus cu sine schimbări importante în curatoriatul artelor performative: imposibilitatea de a face planuri pe termen lung, asumarea unor riscuri în ceea ce privește programarea, flexibilitatea reacțiilor în confruntarea cu restricțiile și regulamentele apărute peste noapte, în funcție de evoluția contextului pandemic…” se precizează în descrierea evenimentului pe site-ul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț.
Astfel, după un an de tăcere, de absență, Teatrul Tineretului reușește să organizeze cu succes festivalul, ca pe o întâlnire mult așteptată dintre public și profesioniștii de teatru, în care, acum pe timp de criză, poate mai mult ca oricând, s-au consumat momente pline de emoție și nerăbdare, un dialog dorit de ambele părți ale scenei.
Festivalul din acest an poartă, fără îndoială, semnificația că „artele performative nu au cedat încă în lupta pentru supraviețuire, într-o societate din ce în ce mai vrăjită de consum și individualism, că își reafirmă angajamentul față de comunitățile locale și că pot oferi o platformă în care oamenii de teatru și spectatorii se pot întâlni pentru a discuta, a gândi și a micșora, poate, distanțele sociale adâncite de pandemie.”
Ediția din acest an a urmărit o selecție de spectacole care să provoace dialog pe teme relevante și actuale. Astfel, „temele explorate de majoritatea spectacolelor sunt în mod semnificativ legate de temporalitate, astfel încât titlul actualei ediții, propus de consultantul artistic TT, Daniel Chirilă, funcționează și ca un fir roșu ce leagă viziuni estetice, practici artistice și generații foarte diferite. Suntem aici – în POSTPREZENT, suspendați în acest culoar de timp neobișnuit, uneori dorind să fie din nou „ca înainte“, alteori sperând că am putea descoperi noi posibilități, mai juste și mai bune, care „înainte“ nici nu ne-ar fi trecut prin cap”, se arată tot în prezentarea festivalului.
Galerie foto:
Premiile acestei ediții de Festival:
Premiul Juriului de Adolescenți a fost acordat spectacolului „alcool, lumină și puțină moarte. studiu de caz“, produs de Platforma Culturală „Frilensăr“ București.
Cei trei jurați au fost: Olivia Călin, Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai“, Cluj-Napoca – Președinta Juriului, Andreea-Cristina Mureșan, elevă a Colegiului Național „Calistrat Hogaș“, Iustin Alexandrescu, elev al Colegiului Național „Gheorghe Asachi“.
„Acordăm acest Premiu pentru dinamica spectacolului, muzica live potrivită contextului scenic, adaptarea excelentă la spațiu (curtea Palatului Copiilor), scenografia relevantă pentru temele spectacolului“, a fost motivația alegerii lor.
Premiul „Cătălina Buzoianu“, acordat de Teatrul Tineretului, a fost câștigat către creatoarele și creatorii spectacolului „MAMA“, produs de Centrul Dialectic București.
Începând cu această ediție, „Premiul Cătălina Buzoianu” va celebra memoria celei mai importante regizoare din istoria teatrului românesc – a cărei activitate în anii ’70 și ’80 este legată de evoluția Teatrului Tineretului – va saluta curajul tinerilor artiști ce articulează în creațiile lor viziuni novatoare și critice despre teatru și despre lume și de asemenea va susține dialogul și solidaritatea între artiștii români din generații diferite.
În acest an, câștigătorii și câștigătoarele Premiului „Cătălina Buzoianu” au fost selectați dintre artiștii independenți participanți în cadrul Secțiunii Naționale a Festivalului.
În spirit de solidaritate cu sectorul teatral independent, artistul Dan Perjovschi a dorit să doneze onorariul său pentru lucrarea „Desen de intrare“ unui tânăr artist sau unui grup din acest spațiu, prezent în Festival.
Teatrul Tineretului Piatra Neamț le mulțumește tuturor spectatorilor și artiștilor prezenți de-a lungul celor zece zile de festival și totodată finanțatorului, Consiliul Județean Neamț, care a înțeles importanța acestui eveniment pentru comunitatea din județul Neamț și a susținut realizarea acestuia într-un moment dificil pentru instituțiile de cultură din întreaga lume.
Consultați mai jos și programul spectacolelor viitoare:
Scrie raspunsul tau!