Expoziție foto-documentară la Biblioteca Județeană
„1940. Sub semnul ultimatumului, dictatului și cedării“
Biblioteca Județeană ,,G.T. Kirileanu“ Neamț – în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ Iași și Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași – organizează găzduirea expoziției itinerante foto-documentare cu titlul „1940. Sub semnul ultimatumului, dictatului și cedării“, în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie 2021. Vernisajul expoziției va avea loc la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț marți, 19 octombrie, cu începere de la ora 17.00, în Sala Cupola.
Amfitrionul evenimentului cultural de la Piatra-Neamț este prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene ,,G.T. Kirileanu“ Neamț, iar moderator este dr. Carmen Voroneanu de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ Iași. Întâlnirea va fi însoțită de un moment muzical susținut de drd. prof. Adrian Stroici de la Liceul de Arte ,,Victor Brauner“ din Piatra-Neamț.
Vor prezenta intervenții conf. univ. dr. Ionuț Nistor de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ Iași, dr. Sorin Iftimi, muzeograf la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, dr. Daniel Nazare, director al Bibliotecii Județene „George Barițiu“ Brașov.
De asemenea, va interveni prin Internet conf.univ.dr. Adrian Vițelaru de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ Iași.
Curatorii expoziției sunt Carmen Voroneanu și Simona Sînzianu, de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ Iași.
Deschiderea oficială a expoziției itinerante a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iași, pe data de 2 iunie 2021, la ora 11:00.
Drama anului 1940
Vara anului 1940 a reprezentat pentru România unul dintre cele mai grele momente ale istoriei sale: prăbușirea alianțelor de securitate în care fusese implicată, dureroasele pierderi teritoriale, sfârșitul modelului de stat liberal. Pe lângă teribila comoție colectivă, amputările teritoriale au însemnat în același timp și suferințe umane enorme, generate de transferurile masive de populații, perspectiva deznaționalizării și politicile de represiune criminală din teritoriile pierdute. Acest context teribil a dus la schimbarea de regim, la renunțarea la modelul de stat liberal și la apariția unei noi maniere de a face politică, în jurul unor ideologii autoritare și criminale, în care represiunea politică, deciziile arbitrare și abuzive, restricționarea drastică a libertății de expresie, represiunea rasială vor deveni monedă curentă.
Expoziția ilustrează felul în care această tragedie de proporții, eforturile și căutările lumii de atunci s-au reflectat în presa vremii, în lucrări memorialistice și în lucrări cu caracter publicistic. Sunt expuse fotocopii ale unor articole apărute în ziare din anul 1940 (Universul, Curentul), fotocopii ale unor documente de arhivă din colecțiile BCU și ale Arhivei Naționale ale României, Filiala Iași, precum și fotocopii ale unor volume cu caracter istoriografic cu privire la acest tragic episod al istoriei noastre.
De asemenea, în holul de la parterul instituției, vor fi organizate o expoziție și o proiecție de documente din colecțiile speciale ale bibliotecii ,,G.T. Kirileanu“ Neamț, sub genericul: „Anul 1940 și rănile deschise ale României“, care prezintă dramaticele evenimente ale anului 1940 reflectate în presa timpului, publicația „Neamul românesc“ păstorită de Nicolae Iorga.
Scrie raspunsul tau!