Povestea lui Moș Crăciun
A fost odată ca niciodată… A fost un bătrân generos, cu dor de ducă și încărcat de daruri. A fost o mică turmă vrăjită de reni zburători . Și au mai fost crăciunițe, crăciunei, spiriduși și zâne. Și toți trăiau într-un mic sat, ce exista, inițial, în Laponia.
Apoi, Moș Crăciun s-a gândit că are nevoie de o climă mai blândă. Așa că a hotărât să își facă o nouă reședință în România, în Moldova, în comuna Negrești, din județul Neamț.
A studiat bine geografia locului. E aproape de orașul Piatra Neamț, la o aruncătură de băț distanță de istoricul Târgu Neamț, cu Cetatea Neamțului și Humuleștiul lui Ion Creangă. Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamț, Horaița, Sihla, Horăicioara, Almaș, Bodești, Sihăstria și Secu se află de asemenea în vecinătate. Și câte alte locuri minunate.
Așa că, aceia care vor veni să se întâlnească cu Moșul cel Bun la el acasă, îi pot fi oaspeți mai multe zile și pot face nenumărate excursii și drumeții. În plus, pot participa la diverse evenimente, pot vizita învecinatul Sat al Poveștilor, pot pleca cu suveniruri și cu amintiri deosebite.
Proiectul, ”Satul lui Moș Crăciun” va cuprinde un întreg ansamblu: biroul, locuința Moșului, oficiul său poștal, grajdul și atelierele în care bătrânul pregătește jucăriile cu ajutorul spiridușilor pentru anul următor.
Biroul lui Moș Crăciun
Când nu se odihnește în casa lui încărcată de bucurie, Moș Crăciun lucrează în biroul său. Fie citește scrisorile selectate de spiriduși, fie se uită în Cartea Magică pentru a vedea ce fac copiii puși sub observație de crăciunei și de crăciunițe, fie face schițe pentru noi jucării care vor fi lucrate în atelier. Biroul e plin de scrisori puse în ramă, de diplome și tăieturi din ziare din întreaga lume. Pe lângă tot ce păstrează în mintea lui luminată, i-a rugat pe elfi să colecționeze tot ce este legat de trecerea sa pe tot globul pământesc an de an.
Locuința lui Moș Crăciun
După mai multe secole petrecute în gerurile Laponiei, Moșul a hotărât să se stabilească într-o țară cu climă temperat-continentală. A ales România și, ajutat de oameni harnici, de spiriduși, elf i, zâne, crăciunei și crăciunițe, din materiale vechi de sute de ani, și-a ridicat această mândră casă, în care voi ați intrat acum. Mereu miroase a scorțișoară, și a felurite specialități de ceaiuri, aduse de pe întreg globul pământesc. Toate lucrurile sunt atent îngrijite și poartă pe ele luciul trecerii timpului. E liniște și pace aici. Doar tic-tac-ul ceasului care numără clipele până la Marea Noapte a Ajunului de Crăciun se aude… Pășiți cu grijă și cu emoție în casă! Moșul cel Bun vă așteaptă…
Oficiul Poștal al Moșului
Unul dintre locurile cu foarte mare activitate în Satul lui Moș Crăciun este Poșta. Aici sunt primite zilnic sute de scrisori din întreaga lume. Sunt spiriduși și crăciunițe care triază scrisorile și le pun pe țări și zone geografice. Tot ei caută numele în Cartea copiilor Cuminți, ca să îi spună Moșului tot ce vrea să știe despre fiecare copil. Trebuie să știți că sunt păsări și animale care trec neobservate în viața de zi cu zi, dar care urmăresc ce face copilul: dacă mănâncă tot, dacă e politicos, dacă învață bine. Dacă totul este în regulă, numele îi este trecut în Cartea Copiilor Cuminți.
Renii lui Moș Crăciun
Pentru că povestea nu ar fi completă fără vestiții reni ai Moșului, trebuie să știți că în fruntea echipei se află Rudolf, cel cu nasul roșu și strălucitor, iar restul acesteia este formată din: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Fiecare are câte o poveste interesantă. Spre exemplu, Comet a salvat odată sania Moșului de ciocnirea cu o cometă luând-o pe aceasta în coarne și zvârlind-o în univers. Blitzen este renul „electric”, pentru că a fost de mai multe ori lovit de fulger și este încărcat cu electricitate. Moșul îl folosește uneori și pe post de busolă.
Atelierul de împachetat cadouri
Poate că unora li se pare o joacă, dar împachetarea cadourilor este o adevărată artă. Sunt tehnici speciale pentru acest lucru, iar crăciunițele primesc acest har din generație în generație. Ele lucrează mult timp pentru ca fiecare cadou să fie împachetat drăguț, iar zânele presară pe el praf magic. Acesta ajută ca Moșul să nu fie văzut atunci când așează cadoul sub bradul împodobit.
Pentru mai multe detalii despre programul de funcționare al Satului lui Moș Crăciun, cât și multe altele, vă invităm să accesați https://satulluimoscraciun.ro/
Galerie Foto: © Satul lui Moș Crăciun
Scrie raspunsul tau!