Biserica „Sfântul Gheorghe” Roman, jud. Neamț
Inclusă printre obiectivele Traseului de Pelerinaj „Camino de România”, Biserica Ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din municipiul Roman reprezintă o mărturie luminoasă de istorie locală, o imagine vie a credinței strămoșești și o dovadă incontestabilă de sensibilitate artistică. Istoria acestei zidiri sacre coboară până în secolul al XVII-lea, când vestiții călători, Petru Bogdan Bakšic (catolic bulgar) și Paul de Alep (arhidiacon, fiu al patriarhului Macarie din Antiohia), consemnează existența la Roman, pe lângă biserica/catedrala episcopală, a altor frumoase biserici.
Situată în partea de jos a orașului, pe strada Soldat Porojan nr.7, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman crează impresia de monumentalitate. Corpul acesteia are un volum impresionant și este compus simetric, în stil neoclasic rusesc, are o formă de navă, cu patru turle zvelte, planurile arhitecturale fiind aduse de la Odessa de ctitorul Grigore Done, originar din Ținutul Hotinului.
Biserica actuală a fost construită pe locul unei biserici modeste, mai vechi. Deși preotul primise încuviințare de la episcopul de atunci, Clipa Barbovschi, pentru construirea noii biserici, chiar din 1816, înălțarea bisericii actuale a început în 1842 și a fost terminată în 1847. Motivația construcției a fost creșterea numărului locuitorilor în partea de jos a Romanului, fapt ce impunea un locaș de cult mai încăpător. Biserica a fost sfințită pe 12 septembrie 1847, de către episcoul Romanului, Veniamin Roset.
Un incendiu, produs în anul 1876, distruge o parte din catapeteasmă și înnegrește pereții bisericii. Cu mari sacrificii, biserica „Sfântul Gheorghe” începe să renască. Acoperișul de șindrilă este înlocuit cu unul de tablă, biserica este repictată, catapeteasma este curățată și mutată pentru extinderea altarului, icoana celui de-al doilea hram, „Duminica tuturor sfinților”, este repictată, iar Sfânta Masă din lemn este înlocuită cu una de marmură de Constantinopol.
În interior, pictura în ulei, realizată în 1877 de zugravul romașcan Nicolae Dimitriu, dezvăluie influența stilului renascentist. Nuanțele de albastru de Prussia, de turcoaz, de verde smarald, evidențiază originalitatea și armonia ansamblului pictural, iar folosirea abundentă a foiței aurii (schlag-metal) sugerează lumina lui Hristos.
Eforturile și sacrificiile preoților și ale enoriașilor sunt răsplătite pe 23 aprilie 1884 când, la slujba de sfințire, oficiată de Episcopul Melchisedec Ștefănescu, va participa însuși regele Carol I.
Astăzi, biserica a renăscut printr-un proiect cu fonduri europene, derulat prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est din Piatra-Neamț. În anul 2018 au început lucrările de renovare și de reabilitare a bisericii cu banii obținuți prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, iar în ziua de 12 septembrie 2021 a avut loc resfințirea acesteia, de către Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Datorită vechimii și valorii sale artistice, Biserica „Sfântul Gheorghe” este inclusă în circuitele turistice din județul Neamț, dar și în Grupa B a monumentelor istorice care alcătuiesc patrimoniul cultural național al țării noastre.
Altar și școală, simbol de cultură și de artă ecleziastică, Biserica „Sfântul Gheorghe” rămâne imaginea vie a credinței strămoșești și a vredniciei generațiilor acestei parohii, iar din anul 2019, aceasta este inclusă printre obiectivele rutei de Pelerinaj Camino de România, parte a renumitului traseu El Camino al Europei, care atrage anual sute de mii de pelerini.
Ruta de pelerinaj „Camino de România – Județul Neamț” străbate nouă unități adminstrativ-teritoriale din estul județului Neamț, pornind de la limita cu județul Iași, din localitatea Gherăești, și coborând spre județul Bacău, până în localitatea Izvoare din comuna Bahna. Traseul nemțean are o lungime de 63 de kilometri, poate fi străbătut pe jos în 2-3 zile, și traversează 18 așezări.
Scrie raspunsul tau!