Festivalul Vacanţe Muzicale – Sâmbătă, 9 iulie 2022
VACANȚE MUZICALE – Concertul de închidere al ediției a XLVII-a
Piața Turnului, ora 21:00
GALĂ DE OPERETĂ
Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” București
Dirijor: CONSTANTIN ADRIAN GRIGORE
Soliști: BIANCA IONESCU-BALLO,
DOINA SCRIPCARU,
GABRIELA DAHA,
DANIELA BUCȘAN,
GEORGE VÎRBAN,
ANTON ZIDARU,
ȘTEFAN POPOV,
MARIUS MITROFAN,
OREST PÎSLARIU-RANGHILOF.
În Program: duete din operete și musicaluri celebre de: Emmerich Kalman, Franz Lehar, Johann Strauss, Gherase Dendrino, Florin Comișel, Andrew Lloyd Webber, Mitch Leigh, Richard Rodgers, Leonard Bernstein, Jerry Bock.
CONSTANTIN ADRIAN GRIGORE
În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati, Marek Pijarowski.
A susţinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din ţară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio, Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, Filarmonica de Stat „Banatul” din Timișoara”, Filarmonica de Stat „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica de Stat din Piteşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Oradea, Orchestra Teatrului „Nae Leonard” din Galaţi, Orchestra Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Orchestra Teatrului Naţional de Operetă și Muzical din Bucureşti) cât şi de peste hotare.
Este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei „Camerata Regală”, cu care a susținut numeroase concerte în Romania, dar și in Albania, Republica Moldova, Germania și Polonia.
A colaborat cu soliști de renume ai scenei muzicale, precum: Gabriel Croitoru, Nicolae Licareț, Florin Croitoru, Rebekka Hartmann, Daniel Podlovschi, Florin Ionescu-Galați, Aura Twarowska, Teodor Ilincăi, Cristian Mogoșan, Irina Iordăchescu, Sergi Gimenez Carreras, Katarzyna Dondalska, Ștefan Ignat, Ana Maria Donose, Cristina Anghelescu, Ioana Cristina Goicea, Josu de Solaun, Dana Borșan, Raluca Ouatu, Zlatomir Fung, Tina Munteanu, Cristian Sandrin, Laura Nicorescu, Anna Mirescu, Wictor Kociuban, Piotr Banasic, Alessandro Safina sau Corul Național de Cameră „Madrigal”.
Constantin Grigore a primit numeroase premii şi distincţii. Ca șef de promoţie al UNMB a primit premiul fundaţiei „Fraţii Bucovineni” (2006), Premiul I la Concursul de interpretare „Garabet Avachian”.
În perioada 2017-2018 a fost consultantul artistic al Filarmonicii de Stat din Sibiu.
În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală și al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.
BIANCA IONESCU-BALLO
Din anul 1982 până în prezent este prim-solist, artist liric în cadrul Teatrului Național de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, din anul 2018 desfășurând și activitate de manager al aceleiași instituții.
Pe parcursul acestei perioade a interpretat roluri principale din „Mam’zelle Nitouche”, „Secretul lui Marco Polo”, „O noapte la Veneția”, „Sânge vienez”, „Liliacul”, „Voievodul Țiganilor”, „Paganini”, „Poveste din cartierul de Vest”, „Vila cu iluzii”, „Lăsați-mă să cânt”, „Frumoasa Elena”, „Bal la Savoy”, „Rosemary”, „Văduva veselă”, „Floarea din Hawaii”, „Contesa Mariza”, „Logodnicul din lună”, „Rebecca”, „Paris, mon amour”, „London – A New Story”, „Parfum de femeie”, „Bonjour, Bonne Nuit, Paris!”.
A colaborat cu numeroase filarmonici din țară, dintre care amintim: Filarmonica din București, Sibiu, Bacău, Târgu Mureș, Satu Mare, Brașov, Botoșani, Ploiești.
În 1986 și 1987 joacă în filmele ,,Cucoana Chirița” și ,,Chirița în Iași”, regia Mircea Drăgan, având totodată roluri alături de Draga Olteanu Matei, Dem Rădulescu și Ștefan Tapalagă.
În perioada 1994-2005 este dirijoarea corului de copii ,,Minisong” / ,,Ministars”. După dispariția dirijorului Ioan Luchian Mihalea, a preluat conducerea corului de copii, cu care a efectuat turnee (Belgia, Franța) concerte și înregistrări: „Joy to the world” (L.P. casa Eurostars, colinde de Crăciun), „O, brad frumos” (CD, casa Electrecord), „Supercalifragilistic” (CD casa Electrecord)
Activitatea sa artistică include și turnee în stăinătate, astfel: Statele Unite (1991, 1997) Italia (1991, 1993, 1995, 2006, 2007), Germania (1994, 2001, 2002), China (1996), Japonia (2000, 2002), Israel (1995, 1996, 2000, 2010, 2014), Kiev (2012).
În anul 2019 finalizează cursuri de Master în canto la Institutul ,,Luigi Boccherini” din Lucca, Italia.
DOINA SCRIPCARU
Doina Scripcaru a urmat cursurile Școlii de Muzică din Ploiești, Liceul de Muzică „George Enescu” din București și Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”. A studiat, cu prof. Magda Ianculescu, arta liedului, repertoriul vocal-simfonic, opera și opereta. În anul 1986, pleacă în Italia cu o bursă de studii, fiind imediat remarcată în concerte, pe scene din Torino, Milano, Udine și Padova.
Își găsește adevărata vocație la Teatrul de Operetă din București, unde, începând cu anul 1997, devine primadonă și interpretează roluri ca: Saffi din „Voievodul țiganilor”, Rozalinda din „Liliacul” de Johann Strauss-fiul, Hanna Glavari din „Văduva veselă”, Liza din „Țara Surâsului”, Ana Eliza din „Paganini” de Franz Lehár, Berta din „Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dendrino, Geta din „Fântâna Blanduziei” de Cornel Trăilescu, Contesa Maritza din opereta cu același nume de Emmerich Kálmán, Laya „Floarea din Hawaii” de Paul Abraham, Elena din „Frumoasa Elena” de Jacques Offenbach, Victoria din „Victoria și-al ei husar” de Paul Abraham.
Participă la numeroase turnee în Italia, Germania, Austria, Rusia, Franța, Elveția, dar și din țară, colaborând cu Filarmonicile din Târgu Mureș, Ploiești și Iași.
GABRIELA DAHA
Gabriela Daha a absolvit Liceul de Artă și Academia de Muzică „George Enescu” din București. Activitatea profesională include colaborări cu posturi de radio și televiziune naționale și internaționale, dar și cu Opera Comică pentru Copii, în prezent fiind angajata Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.
Repertoriul de operă comică include roluri din: „Il Signor Bruschino” de Gioachino Rossini, „Directorul de Teatru” de W.A. Mozart sau „Telefonul” de Gian Carlo Menotti. În operetă a dat viață unor personaje ca: Liza din „Contesa Maritza”, Adela din „Liliacul”, Jaqueline din „Suzana”, Cristinel din „Vânzătorul de păsări”, Sikima din „Țara Surâsului”, Bessy din „Floarea din Hawaii”, Țic-Țic din „Micuța Dorothy”, Miryna din „Lysistrata”, Suzănica din „Lăsați-mă să cânt”, Minnie din „Hello, Dolly!”, Arsena din „ Voievodul țiganilor”, Klarken din „La calul bălan”.
DANIELA BUCȘAN
Daniela Bucșan, este o tânără soprană din Republica Moldova. A absolvit Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, unde a studiat vioara, la clasa Valentinei Panfil și Liliana Bobeică și canto cu Valentina Borodin și Jana Vdovicenco. Și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, în urma bursei acordate de statul român în 2013. În primii doi ani de licență a fost studenta regretatei Eleonora Enăchescu. În present, este absolventa Facultății de Interpretare, Specializarea Canto, Master, clasa doamnei Claudia Codreanu.
Având o bogată paletă interpretativă, s-a afirmat la diverse concursuri ca: „Le Grand Prix de l’Opera” București, Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” și în diverse concerte și recitaluri, atât în cadrul facultății, cât și pe scenele Ateneului Român, Sălii Radio, Muzeului „George Enescu” și a Palatului „Șuțu”.
Apariții recente în spectacolele „O noapte la Veneția”, „Motanul Încălțat”, și „Bastien și Bastienne”, în cadrul colaborării cu teatrul Opera Comică pentru Copii. Ca angajată a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” se afirmă în majoritatea spectacolelor: „Victoria și al ei husar”, „Povestirile lui Offenbach”, „ O noapte la Veneția, o noapte la Viena”, „Călătorie în lumea filmului și a musicalului”, „Liliacul”, „Dacika”, „Kiss Me Kate”, „Candid”.
GEORGE VÎRBAN
Tenorul George Vîrban s-a născut pe 6 iulie 1994, la Tulcea. Și-a început studiile muzicale în 2009, la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, Secția Canto Clasic, clasa de canto a prof. Rodica Koler, continuând să se perfecționeze la Universitatea Națională de Muzică București, unde a absolvit ciclul de Licență și Master în 2019, având-o ca mentor pe soprana Mariana Colpoș. Debutul său internațional a fost în 2016 la Teatrul de Operă din Saransk, Rusia, în rolul lui Lensky din Evgheni Onegin de Ceaikovski.
A câștigat premii la concursuri vocale precum: „Vox Artis” Sibiu-România, „George Enesco” Paris-Franța, „Virginia Zeani” Tg. Mureș, „Jeunes Espoirs” Avignon-Franța, „Sabin Drăgoi” Timișoara-România.
Din 2013 până în 2015, a câștigat bursa națională „Tinere Talente” a Fundației Regale Margareta a României, cel mai bun program pentru tinerii muzicieni din România.
Între 2017-2019 a fost solist al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București și al Operei Naționale București, unde a cântat roluri precum: Nemorino, Fenton, Beppe, Alfred, Koltoy, Graf Edward.
Ca invitat, a cântat la teatre și săli de concerte, precum: „Harbin Concert Hall”, „Opera Grand Avignon”, Opera Națională Română Cluj-Napoca, „Shanghai Concert Hall”, „Cheboksary Opera Theatre”, „Berlin Konzerthaus”.
Între anii 2019-2021, a fost solist al prestigiosului Opera Studio al Operei de Stat din München.
ANTON ZIDARU
A absolvit Academia de Muzică din București, Facultatea de Interpretare, secția Canto. Din anul 2000 este solist al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Repertoriul său include spectacole ca „Floarea din Hawaii” (Locotenentul Stone), „Liliacul” (Gabriel von Eisenstein), „Silvia” (Edwin), „Hello, Dolly!” (Barnaby), „Fântâna Blanduziei” (Galus), „Lăsați-mă să cânt!” (Schumaher), „Povestirile lui Hoffmann” (Florestan), „Văduva veselă” (St. Brioche), „Vânzătorul de păsări” (Stanislas), „Kiss me, Kate!” (Harrison Howell), „Candid” (Pangloss).
ȘTEFAN POPOV
A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, în 1991. Între 1983 și 1985 a fost artist liric la Teatrul de Operă din Sliven, Bulgaria. A participat la numeroase concursuri internaționale de profil. Până în prezent a obținut o serie de premii care i-au atestat valoarea profesională. Din 1992, este solist al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”.
Pentru activitatea sa a fost distins cu: Premiul de Excelență pentru interpretare (1999) și Premiul „Ion Dacian” pentru activitate (2004).
A avut numeroase colaborări cu teatre din țară și din străinătate, cu Filarmonica din București, cu Radioteleviziunea Română și turnee în: Italia, Germania, Elveția, Portugalia, Cipru, Olanda, Ucraina, Ungaria și Egipt.
Repertoriul său cuprinde arii din operă, operetă și lucrări din domeniul vocal-simfonic. Printre rolurile interpretate se numără: Danilo din „Văduva veselă” de Franz Lehár, Falke din „Liliacul” de Johann Strauss, Homonay din „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss, Papacoda din „O noapte la Veneția” de Johann Strauss, Tassilo din „Contesa Maritza” și Feri din „Silvia” de Emmerich Kálmán, Jim Boy și Lt. Stone din „Floarea din Hawaii” de Paul Abraham și Capulet tatăl din musicalul „Romeo & Julieta” de Gérard Presgurvic, Henry Higgins din musicalul „My Fair Lady” de Frederick Loewe.
MARIUS MITROFAN
A fost admis în anul 1998 la Facultatea de Interpretare – Secția Canto, din cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof. univ. Iulian Băiașu, facultate pe care a absolvit-o în anul 2003, la clasa prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu.
A debutat pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” în anul 2003, cu rolul Feri din opereta ,,Silvia” de E. Kalmann, susținând cu această ocazie examenul de absolvire a Facultății de Interpretare. Anterior, a absolvit cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnice București.
A urmat cursurile Masterclass – Canto în cadrul Fundației Culturale „Pro Arte” Viena.
Pe scena Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” a interpretat rolurile: Colonelul Homonay din opereta „Voievodul Ţiganilor” (J. Strauss), Locotenent Stone din opereta „Floarea din Hawaii” (P. Abraham), Prințul Leopold Maria din opereta „Silvia” (E. Kalmann), Ambasadorul John Cunlight din opereta „Victoria și-al ei husar” (P. Abraham), Feri din opereta „Silvia” (E. Kalmann), Locotenent Chasuble din musicalul „Mein freund Bunbury” (G. Natschinsky), Poetul din spectacolul de șansonete „Bonjour, Bonne Nuit, Paris”, Frank din opereta „Liliacul” (J. Strauss), Colonel Pickering din musicalul „My Fair Lady” (Fr. Loewe), Pangloss din opereta „Candid” (L. Bernstein).
OREST PÎSLARIU-RANGHILOF
Bas-bariton, absolvent al Academiei de Muzică București, la clasa maestrului Hero Lupescu, al cursurilor de masterclass cu Toma Popescu, Theodore Coresi, Mariana Nicolesco, Alfredo Mariotti și Virginia Zeani.
În prezent, este prim-solist al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. A cântat în compania unor soliști de prestigiu, precum: Ruxandra Donose, Anooshah Golesorkhi, Iano Tamar, Natalia Ushakova, Julia Novikova, Gustavo Porta.
A interpretatat roluri de operă, precum: Don Pasquale, Zaccaria („Nabucco”), Leporello („Don Giovanni”), don Alfonso („Cosi fan Tutte”), don Bartolo („Bărbierul din Sevilla”), Ramfis („Aida”), Dulcamara („Elixirul dragostei”), Uberto („La serva padrona”); de operetă, precum: Alfred P. Doolittle („My Fair Lady”), Zetta („Văduva veselă”), Frank („Liliacul”), Pimpinelli („Paganini”), Jupn („Voievodul țiganilor”).
A avut colaborări internaționale în Statele Unite, Grecia, Italia, Spania, Germania, Norvegia, India. A mai urcat pe scena „Vacanțelor Muzicale” în anul 2004.
______________ _______________ ________________
În cadrul ediției curente a Festivalului Internațional Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț s-a desfășurat și Tabăra estivală de creație, proiect în care au fost angrenați cincisprezece elevi din Republica Moldova, îndrumători fiindu-le artiștii plastici Radu Macavei și Cristian Bistriceanu, profesori în cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț.
În ziua în care are loc concertul de închidere, sâmbătă, 9 iulie 2022, la ora 12:00, la scena din Piața Turnului, este programat vernisajul expoziției care cuprinde picturile concepute și lucrate de elevi pe parcursul celor șapte zile.
Scrie raspunsul tau!