Închiderea expoziției-eveniment in memoriam Ioan Clopoțel, la Biblioteca Județeană
Sute de photobook-uri, mii de filme și albume foto, milioane de fotografii, zeci de articole și pamflete scrise în presa locală, piese de teatru jucate cu mari actori ai scenei românești, toate acestea și multe altele vorbesc de artistul fotograf, de figura emblematică a Neamțului, Ioan Clopoțel. Omul care a dat veșnicie clipei, care a avut harul să vadă frumosul, să îl surprindă cu obiectivul său și să îl transmită mai departe spre bucuria celor din jur, a surprins la rândul său, de curând, o întreagă comunitate cu plecarea sa fulgerătoare dintre noi, însă a mai lăsat nemțenilor încă un dar, pe care l-a înscris în eternitate: prima sa expoziție-eveniment, care prezintă și fotografii realizate de fiul său, Petru Mihail Clopoțel, precum și de alți doi prieteni artiști, Adrian Ciupercă și Florin Ghimiș.
„Sperăm să trezim interesul pasionaţilor de fotografie din localitate, pe care îi invităm la vernisaj. Lucrările sunt de dimensiuni apreciabile şi acoperă multiple genuri ale acestei arte, încercând să stabilească legături cu cele mai interesante curente fotografice depistate în lumea «Vânătorilor de imagini»“, declara Ioan Clopoţel.
Nu a mai avut însă timp să se bucure de vernisaj, de întâlnirea cu toți cei care l-au apreciat, căci așa cum spunea soția sa, Mirela Clopoțel, „fotograful cronicar, CLOPOȚEL IOAN, și-a luat de-acum o pauză mare. Nu va mai cutreiera străzile orașului pe care l-a îndrăgit atât de mult. Va cutreiera, poate, gândurile noastre, ale celor care l-am cunoscut, l-am apreciat, l-am iubit. Fotografiile și filmele realizate de el vor rămâne mărturii vii ale unor momente de viață unice, vor fi ancorele pe care ni le-a lăsat să ne putem fixa în timp, timpul acesta care nu mai are ,,cu oamenii nesfârșită răbdare”.
Astăzi este o zi specială, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează închiderea-finisajul expoziției-eveniment de fotografie contemporană, in memoriam artistului fotograf Ioan Clopoțel, cu începere de la ora 17:00, în Sala Cupola:
„De o rară generozitate, Ioan Clopoțel a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai bibliotecii noastre. A reprezentat pentru toți cei care l-au cunoscut un OM cu O mare, care și-a pus amprenta irevocabil asupra vieții orașului. Familia îi așteaptă pe cei care s-au bucurat de prietenia și prețuirea sa să participe la această întâlnire. Și-a dorit din toată inima această primă expoziție, pe care a panotat-o cu mâna lui, însă, din păcate, n-a mai ajuns la vernisaj. Dumnezeu să îl odihnească în Lumina și Pacea Lui!“, a precizat prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.
Expoziția a fost deschisă în Sala Cupola și în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, în perioada 16-31 august 2022.
Artist și om de cultură, prezență constantă în cercurile restrânse de intelectuali și la evenimentele culturale ale Neamțului, Ioan Clopoțel a fost, de-a lungul timpului, și actor, și orator, și poet, și jurnalist, dar cel mai mult a iubit să fie fotograf liber profesionist.
„Adevărat personaj de poveste”, cum l-a numit publicația locală Mesagerul, Ioan Clopoțel a fost și „un adevărat cronicar în imagini a tot ce s-a întâmplat în județ după 1989. S-a stins din viață pe 24 august, în urma unui accident vascular cerebral chiar în ziua de 15 august, după ce a participat la sărbătoarea de Sânmăria Mare și Ziua Marinei în portul Bicaz. A fost internat în ATI la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, a reușit să-și revină parțial și să respire singur, fiind transferat în secția Neurologie, lucid, dar cu semipareză. Tocmai împlinise 70 de ani vara aceasta.” (Mesagerul)
Ultimul eveniment la care a participat, tot în ziua de 15 august, a fost Expoziția Simpozionului Național de pictură „Alexandru cel Bun”, ediția I, la Galeria „Lascăr Vorel”, unde Ioan Clopoțel a expus alături de alți artiști cunoscuți ai Neamțului: Dumitru Bostan jr., Ștefan Ioan Diaconu, Gabriel Grama, Dinu Huminiuc, Radu Cristian Macavei, Neculai Moroșan, Ștefan Potop, Ionel Cristinel Prisacaru și Lucian Tudorache. Detalii despre eveniment și ultimele fotografii în care a fost surprins artistul fotograf Ioan Clopoțel găsiți în articolul semnat de Violeta Moșu în publicația „Dor de Neamț”: http://dordeneamt.ro/2022/08/15/expozitia-simpozionului-national-de-pictura-alexandru-cel-bun-editia-i-la-galeria-lascar-vorel/
Vestea plecării sale fulgerătoare din această lume a căzut ca un trăsnet asupra familiei și a tuturor celor care l-au cunoscut și l-au apreciat, iar presa a reacționat imediat:
„Un adevărat personaj de poveste” (Mesagerul)
„Fără Ioan Clopoțel, străzile din Piatra Neamț vor fi mai pustii” (adevarul.ro)
„Fire şi suflet de artist, era unul dintre personajele emblematice ale oraşului. Cu aparatul de fotografiat mereu atârnat la gât, cu geanta celebră în care avea de toate, inclusiv fotografiile pe care le împărţea şi pe care mulţi pietreni le au, sunt sigur, în albumele de familie.” (monitorulneamt.ro)
„Arta fotografiei a deprins-o singur, inițial ca variantă de a-și câștiga traiul în anii comunismului, când securitatea l-a urmărit încă din timpul studenției, suspectându-l de acțiuni împotriva regimului. Ulterior, a ajuns să iubească fotografia și putea fi văzut la aproape orice eveniment privat sau oficial. În ziua de 17 august urma să aibă vernisajul primei expoziții din cariera sa de fotograf, alături de fiul său și alți prieteni buni.” (Mesagerul)
„Dragul meu Clopoțel, ne vom revedea într-o zi, când vine sorocul. Te găsesc sigur, acolo, în acțiune, hâtru, sensibil, radical, bolnav de corectitudine și generozitate, făcând poze prin Rai. Îți dai seama câți prieteni comuni, plecați mai devreme la Domnul, îți organizează deja Comitetul de primire? Mi-ai închis azi o pagină unică de viață. Nu mă așteptam să-mi faci figura așa de repede. Dau filmul înapoi cu zeci de ani și mă înclin din viața mea pământeană pentru cum și cât m-ai îmbogățit personal și profesional prin prietenia ta, punând un accent pe toate boemiile, exclusivitățile și păruielile publice pe care le-am trăit împreună ca puțini alții. Domnul fie cu tine, dragule!” (Viorel Cosma)
Poate cel mai cunoscut fotograf din județul Neamț și cu siguranță unul dintre cei mai îndrăgiți, Ioan Clopotel a surprins frumusețile și realitățile acestui județ ani la rând, multe generații de pietreni având acasă măcar o fotografie semnată de Clopoțel. Prezent la majoritatea evenimentelor din județ, s-a numărat printre profesioniștii care au trăit exclusiv din fotografie. Și a trăit această artă până în ultimele sale zile, când a reușit să organizeze această expoziție.
Printre multele moșteniri valoroase pe care le-a lasat nemțenilor, Ioan Clopoțel a realizat, în urmă cu doi ani, „Neamțul în imagini de colecție”, un fragment video alcătuit din vederi din colecția învățătorului, N. Teodorescu, în anii de după 1920, colecție care a fost donată și care se găsește, în prezent, la Direcția Județeană a Arhivelor Statului.
Ioan Clopoțel
Ioan Clopoțel, fiul lui Ioan și al Mariei, s-a născut la Bacău în 28 iunie 1952 și a decedat la 24 august, la doar două zile după ce a împlinit 30 de ani de la cununia religioasă.
Cursurile școlii primare și gimnaziale le-a absolvit în localitatea Vânători de lângă Piatra-Neamț și a fost un elev premiant și premiat.
Perioada celor patru ani de liceu petrecuți la actualul Colegiu Național ,,Petru Rareș“ – unde a beneficiat de spiritul pedagogic al unei generații de profesori de elită – a fost și perioada unor mari acumulări culturale prin lectură.
De asemenea, s-a implicat în diverse activități extrașcolare, cum ar fi Cenaclul literar și activitatea teatrală, de care încă își mai aduc aminte foștii săi colegi, care s-au reunit zilele trecute și l-au readus în memorie pe rebelul adolescent.
A absolvit Facultatea de Automobile la Pitești și, în urmă cu doi ani, a încheiat meritoriu studiile de masterat la Universitatea de Arte ,,George Enescu“ Iași, Facultatea de Arte Vizuale, specializarea Foto-Video.
A fost căsătorit timp de 37 de ani cu Mirela Clopoțel.
Copii: Nirvana, Petru-Mihail, Maria-Justina.
Meseria de bază: fotograf liber profesionist.
Pasiuni: actoria, cinematografia, oratoria, poezia, politica, jurnalismul.
A scris zeci de articole prin care a luat atitudine critică față de unele aspecte sociale, articole pe care le-a încadrat în specia pamflet.
A realizat sute de photobook-uri, mii de filme și albume foto, milioane de fotografii, a jucat în diverse piese de teatru, chiar cu mari actori ai scenei românești, iar acum a ieșit din scenă în aplauzele tuturor.
Puteți urmări integral înregistrarea evenimentului Finisajul expoziției-eveniment de fotografie, în memoria artistului fotograf Ioan Clopoțel:
Scrie raspunsul tau!