Ziua Limbii Române, sărbătorită la Biblioteca Județeană
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a organizat o întâlnire a publicului cu câțiva oameni de cultură pentru a sărbători Ziua Limbii Române, joi, 31 august 2023, de la ora 12:00, în Sala Cupola.
Sub genericul „Cuvânt împreună despre rostirea românească“, a avut loc o dezbatere și un mini-recital de poezie susținute de invitații Claudiu Pipirigeanu, Dumitru Bezem și Dorin Ploscaru.
„La început, cum spune Biblia, a fost cuvântul. Abia după aceea au curs înspre noi celelalte cuvinte, fragmentele desprinse din marele cuvânt. Este oare rostirea acestor cuvinte în stare să ne aducă din nou față în față cu cuvântul primordial? Cred că nu facem altceva în viața de zi cu zi, prin rostirea cuvintelor, decât să adunăm înțelesuri, să le absorbim, să le contopim, astfel încât, la un moment dat, cu înțelesuri din ce în ce mai vaste, să putem accede la adevărata cunoaștere. (…) De ce cred eu că limba română este specială? Pentru că doar în limba română avem conceptul de dor. De fapt, semnificația acestui cuvânt, sau sentimentul de dor, este ca un fel de remorcher, ceva care ne trage sau ne împinge înspre a regăsi cuvântul primordial. În alte limbi nu există această aspirație“, a spus, printre altele, Claudiu Pipirigeanu.
„Am emoții, pentru că ne aflăm într-un moment atât de important, în care este sărbătorită mama noastră, limba română“, și-a început expunerea artistul plastic Dumitru Bezem, care, în final, a citit una dintre poeziile proprii.
„Mă bucur să vă revăd de Ziua Limbii Române! A vorbi despre limba română într-o zi pe care au stabilit-o în calendar diriguitori ai culturii neamului este o sărbătoare, este o bucurie. Această zi a fost fixată în calendar din cauza vitregiilor istoriei. Pentru limba română s-au făcut jertfe uriașe“, a precizat părintele și preotul Dorin Ploscaru. La finalul intervenției sale, și Dorin Ploscaru a citit o poezie dintr-o carte proprie.
Din public, a luat cuvântul și profesoara de limba engleză Doina Cecilia Iordăchescu, apreciind nu numai sărbătorirea Zilei Limbii Române, ci și activitatea bibliotecii în general. „Cred că, în acest municipiu, Biblioteca Județeană Neamț își aduce cea mai frumoasă contribuție la diseminarea unor idei de care avem nevoie din ce în ce mai mult, mai ales tinerii“, a mărturisit profesoara Iordăchescu.
Moderarea evenimentului a fost făcută de Mihael Balint.
Ziua Limbii Române a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlament.
În Republica Moldova, limba română a început sa fie celebrată în anul 1990, sub numele de „Limba noastră cea română“ sau Ziua Limbii Române.
Scrie raspunsul tau!