Conferința “Aspecte moderne ale investigării bunurilor de patrimoniu cultural”
Complexul Muzeal Național Neamț vă invită la o nouă întâlnire în cadrul proiectului cultural-științific “Conferințele CMNN”, care își propune să aducă în fața publicului nemțean excelența, pasiunea și valoarea prin intermediul unor personalități prestigioase din varii domenii de activitate.
Conferința”Aspecte moderne ale investigării bunurilor de patrimoniu cultural” susținută de conf. univ. dr. Gheorghe Niculescu aduce în atenția publicului stadiul actual al cercetării patrimoniului muzeal, atât în țară, cât și în străinătate, oferind exemple reprezentative de rezultate obținute pe diverse artefacte și opere de artă, prin aplicarea unor tehnici de analiză neinvazive.
După absolvirea Facultății de Fizică, Universitatea București (1971), conf. univ. dr. Gheorghe Niculescu a urmat o vastă carieră în cercetarea științifică a bunurilor de patrimoniu cultural, din anul 1976 efectuând analize pe obiecte de interes artistic și arheologic în cadrul Muzeului Național de Istorie a României. Participă la cursuri de perfecționare/specializare organizate în Olanda (1977), Anglia (1982), Italia (1985), Cursul specializare în exploatare şimentenanţă a difractometrelor Inel Equinox la sediul firmei Inel în Artenay, Franţa (februarie 2008); Cursul de perfecţionare în utilizarea radiaţiilor X ”Regional Training Course on Characterisation of Cultural HeritageObjectsbyUsing Nuclear ApplicationTechniques” organizat de AgenţiaInternaţională de Energie Atomică la Ankara, Turcia (11-15 iulie 2011); Cursul de specializare service nivel I pentru instalații de radiografie tip Balteau la sediul firmei din Liege, Belgi (2013).
În anul 2006a obținutPremiul Gheorghe Vartic pentru conservarea si restaurarea patrimoniului cultural mobil, oferit de Ministerul Culturii si Cultelor. Rezultatele obținute prin activitatea de cercetare științifică desfășurată de conf. univ. dr. Gheorghe Niculescuîntregesc cariera profesională în domeniul conservării științifice prin obținerea atestatului deexpert în investigații fizico-chimice al Ministerului Culturii și Cultelor (2007), în anul 2010 a titlului științific de doctor prin susținerea tezei de doctorat la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași, iar astăzi ca membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii.
Conf. univ. dr. Gheorghe Niculescu a contribuit semnificativ la obținerea unor rezultate de referință în ceea ce privește investigarea bunurilor culturaleprin aplicareaunor metode moderne de analiză. A elaborat peste 60 de lucrări de specialitate, a participat la conferințe internaționale/naționale, simpozioane naționale, dar activitatea de cercetare științifică a fost remarcată în special prin participarea la proiecte de conservare-restaurare,din care amintim: SICBR – Strategie integrată de cercetare a stării de conservare a unor biserici rupestre în vederea restaurării și punerii în valoare. Studiu de caz: Corbii de Piatra (2007-2010); PATRIPICT – Autentificare artă sacră pentru asigurarea viabilității comunitare (2007 – 2010); PEL-RESTAURO – Tehnologii durabile de conservare si restaurare a obiectelor de patrimoniu din piele pentru asigurarea viabilității moștenirii culturale la nivel comunitar (2007 – 2010); ROMANIT – Prestigiu și Putere. Obiecte de podoabă nemetalice din muzeele românești, cu un studiu arheometric pentru determinarea originii mărgelelor de chihlimbar (2007 – 2010);ROMARCHAEOMET – Studii de autentificare și proveniență pe obiecte de aur, argint si bronz din muzeele românești folosind metode atomice și nucleare (2007 – 2010); PERGAMO – Cercetări multidisciplinare pentru stabilirea mecanismelor de deteriorare a documentelor istorice și culturale din pergament (2006 – 2008); BIOTECH – Produse și tehnologii pentru protecția (conservarea) obiectelor de patrimoniu împotriva agenților biologici dăunători (microorganisme: bacterii, mucegaiuri, ciuperci, alge etc; insecte: molii, carii, diferite specii de gândaci etc)(2004 – 2006). CALIST – Metode și tehnici de evaluare a autenticității documentelor și cărților de patrimoniu și a eficienței tratamentelor de conservare ale acestora (2004 – 2006); MOLAB – Romanian illuminated medieval manuscripts – Scientificresearch on thematerialsandtechniques(2005); RELANSIN – Servicii de laborator destinate muzeelor în scopul identificării și diagnosticării nivelului de degradare a obiectelor de patrimoniu din piele și pergament (2004-2005).
În paralel cu cercetarea științifică, conf. univ. dr. Gheorghe Niculescu a desfășurat și activate didactică între 1982-1984 la Universitatea Politehnica București, Catedra de Fizică (cadru didactic asociat), iar în perioada 1994-2019 la Universitatea Naționalăde Arte București, ca profesor invitat, titular al cursului de investigații fizice în domeniul operelor de artă. De asemenea, s-a remarcat și în calitate de coordonator al colectivului de cercetare din cadrul Secției de Conservare-Restaurare, Muzeul Național de Istorie a României (2009-2013) sau ca director al Institutului Național de Cercetare în Domeniul Conservării și Restaurării (2002-2009).
Conferința”Aspecte moderne ale investigării bunurilor de patrimoniu cultural”va avea loc în ziua de 18 aprilie 2024, de la ora 1700, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț.
Scrie raspunsul tau!