Biblioteca Județeană, parteneră într-un proiect PNRR în valoare totală de peste 3,4 milioane de lei
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în calitate de partener al Unității Administrativ Teritoriale (U.A.T.) Județul Neamț, implementează proiectul „Dezvoltarea competențelor digitale de bază în cadrul bibliotecilor din județul Neamț“, începând cu data de 09.05.2024.
Prin acest proiect, Biblioteca Județeană ,,G.T. Kirileanu“ Neamț își va moderniza Filiala „Vasile Conta“ Mărăței, care va deveni un centru (hub) de dezvoltare a competențelor digitale.
Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Apelul de proiecte Finanțarea bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, Componenta C7 – Transformare digitală, Investiția I17. Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale.
Alături de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în acest proiect mai sunt alte 31 de biblioteci din județ.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 3.424.259,09 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 2.877.258,65 lei, valoarea TVA eligibilă aferentă este de 546.730,44 lei.
Proiectul va fi implementat în perioada 09.05.2024-30.06.2026.
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale comunităților cu acces limitat la formare digitală și ale grupurilor marginalizate din județul Neamț, prin dezvoltarea unei infrastructuri tehnice cu acces limitat la nivelul județului Neamț și organizarea de sesiuni de formare profesională pentru populația defavorizată.
Un prim obiectiv specific al proiectului este transformarea în hub-uri (centre) de dezvoltare a competențelor digitale a trei biblioteci, respectiv Biblioteca Comunală Brusturi, Biblioteca Orășenească „Ion Creangă“ Târgu Neamț și Biblioteca Județeană ,,G.T. Kirileanu“ Neamț, Filiala „Vasile Conta“ Mărăței.
Un alt obiectiv specific este schimbarea sau modernizarea echipamentelor informatice în 29 de biblioteci care, alături de cele trei hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, constituie infrastructura tehnică cu acces public la nivelul județului Neamț, pentru îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale comunităților defavorizate.
Cele 29 de biblioteci care vor fi dotate cu echipamente informatice sunt cele de la nivelul unităților administrative teritoriale (U.A.T.) partenere în proiect, respectiv Municipiul Roman, Orașul Bicaz și comunele Bahna, Bîra, Borca, Bozieni, Crăcăoani, Făurei, Mărgineni, Oniceni, Păstrăveni, Pipirig, Poienari, Răucești, Girov, Urecheni, Dochia, Văleni, Boghicea, Grințieș, Trifești, Ion Creangă, Cordun, Gherăești, Negrești, Valea Ursului, Tămășeni, Vânători-Neamț și Hangu.
Un alt obiectiv specific al proiectului constă în organizarea de programe de formare profesională prin intermediul infrastructurii create, în vederea dezvoltării competențelor de bază, cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-media, crearea de conținut digital, securitatea digitală și educația antreprenorială digitală, ale unui număr de 2500 de cetățeni din comunități defavorizate din județul Neamț.
Activitățile propuse prin proiect, respectiv de modernizare a spațiilor destinate bibliotecilor din județul Neamț, achiziționarea de calculatoare sau tablete și echipamente de instruire, instruirea membrilor comunităților, vor conduce la îndeplinirea obiectivelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și vor contribui la creșterea nivelului național de competențe digitale.
Scrie raspunsul tau!