Home » Alte evenimente

Grigore Agache – „Metamorfoză – Om – Zid”

14 October 2024 0 Comentarii

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ organizează în perioada 15 octombrie – 3 noiembrie 2024, expoziţia de pictură „Metamorfoză – Om – Zid”, realizată de pictorul nemțean Grigore Agache. Evenimentul va avea deschiderea marți 15 octombrie, ora 17.00.

Cu o prezentare ce va fi realizată de scriitorul şi criticul de artă Adrian G. Romila, expoziţia relevă un parcurs „inițiatic”, de la existențial la sacru, tema abordată fiind „Metamorfoză – Om – Zid”, în care zidul apare ca metaforă a trecerii omului pe „fereastra timpului”.

Astfel, pictorul Grigore Agache a realizat o suită de lucrări în care firul narativ al expoziției, descrie plastic și cromatic, metamorfoza Om-Zid, pe drumul împlinirii supreme a sensului „trecerii”. Pentru aceasta, artistul a apelat la imaginile arhetip ale ferestrei, inimii și crucii, sacrului – divin, ca simboluri creștine ale luminii și speranței, ale iubirii și sacrificiului, ale jertfei pe calea mântuirii.

Grigore Agache s-a născut la data de 22 iulie 1955, în localitatea Gherăești, județul Neamț. A studiat la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Octav Băncilă” Iași, iar apoi a urmat Academia de Arte Plastice „I. Andreescu” Cluj Napoca, secția pictură, promoția 1981. A debutat în anul 1979 la Expoziția studențească din Cluj Napoca, iar din 1980 și până în prezent a participat la expoziții de grup și naționale (Piatra-Neamț, Bacău, Baia-Mare, București, Iași, Oradea și Satu-Mare), de asemenea în străinătate (Chișinău – Republica Moldova, Biela – Italia, Budapesta – Ungaria).

Pictorul Grigore Agache care a acumulat 36 ani de profesorat la catedra Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț a fost distins cu „Premiul special al juriului” și „Premiul pentru pictură” la două dintre edițiile Bienalei Naționale de Arte Plastice „Lascăr Vorel”, desfășurată la Muzeul de Artă Piatra Neamț.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.