Home » Evenimente, Obiective turistice, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică, Sate nemțene, Stațiuni turistice și balneoclimaterice
, , ,

Nominalizări pentru Destinația Anului 2025

29 November 2024 0 Comentarii

La categoria Tărâmuri fermecate – Zone geografice sau localități cu un bogat tezaur de natură, istorie și tradiție propunerea noastră este:

Orașul Bicaz și împrejurimile sale

Situat în vestul județului Neamț, la poalele Masivului Ceahlău, pe malurile Bistriței, acolo unde se află barajul ce formează lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac antropic amenajat pe râurile interioare din România, orașul Bicaz are în împrejurimi atracții naturale, peisaje deosebite, zone de interes turistic și agrement.

Photo credit: Visit Bicaz

Din localitatea Izvorul Muntelui, turiștii au posibilitatea să urce pe Muntele Ceahlău, considerat al doilea munte sfânt al creştinătăţii, după Muntele Athos, pe trei trasee: Curmătura Lutul Roşu, Poiana Maicilor – Clăile lui Miron şi Jgheabul cu Hotaru. Pe platoul masivului, turiștii se pot odihni la Cabana Dochia și pot admira peisajele de pe Vf. Toaca.

Din Bicaz se pot face excursii spre Cheile Bicazului și stațiunea Lacul Roșu. Iubitorii de drumeţii au la dispoziție 18 trasee turistice montane care străbat Cheile Bicazului, o atracție a naturii cu peisaje unice. Sălbăticia Cheilor, masivitatea stâncilor de calcar printre care șerpuiește șoseaua, reprezintă o zonă spectaculoasă și de interes nu numai pentru turiștii din țară și de peste hotare, ci și pentru pasionații de alpinism.

Aflată la numai o jumătate de oră distanță, Stațiunea Durău este o altă poartă către masivul Ceahlău.

Peisaje deosebit de pitorești pot fi surprinse și într-o plimbare din orașul Bicaz, pe malul Lacului Izvorul Muntelui, până în Poiana Teiului. Turiștii se pot bucura de frumusețea satelor Potoci, Ruginești, Izvorul Alb, Ruginești, Buhalnița, Grozăvești, Chirițeni, răsfirate pe malul Lacului Izvorul Muntelui și a celor care se întind pe traseul către Cheile Bicazului: Tașca, Neagra, Bicazu Ardelean, Bicaz-Chei.

 

Alte obiective:

*Ansamblul fostului schit Hangu (Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, ruinele palatului cnejilor și zidul de incintă) din Ceahlău, construcție din secolele XVII-XIX, monument istoric.

*Teatrul Sătesc „Ion Calinderu” (azi, muzeu) din Bicaz, construit între 1908 și 1912, monument istoric.

La categoria Stațiuni Balneo-Climaterice – stațiuni de interes local sau național care sunt deschise pe întreaga durata a anului propunerea noastră este:

Stațiunea Durău

Încă necunoscută suficient de turiștii români și străini, după declarațiile jurnaliștilor din Clubul Presei de Turism FIJET România, care au inclus-o în Top 10 destinații turistice, în februarie 2023, Stațiunea Durău este mereu surprinzătoare, în orice anotimp prin multitudinea atracțiilor turistice, dezvoltarea accelerată a agrementului în ultimii ani, dar și drumul Axial, pitoresc, ce traversează Parcul Național Ceahlău, fiind cel mai atractiv și mai scurt traseu care face legătura între zonele Izvorul Muntelui și stațiunea Durău, reabilitat și modernizat în luna august a anului 2021.

Altă atracție, apreciată și promovată prin fotografiile turiștilor pe rețelele de socializare, sunt cele 500 de trepte ale renumitei scări către Vf. Toaca. Înaugurată de turiști în toamna anului 2018, după aproximativ două veri de lucrări intensive, cu materiale din structuri metalice pe grinzi din lemn de esență tare și grătare din rășină, scara este singura din țară aflată la o asemenea altitudine, având un rol semnificativ în prevenirea eventualelor accidente montane și facilitând accesul turiștilor către Vârful Toaca din Masivul Ceahlău. De acolo, turiștii au parte de o panoramă unică, un peisaj de o frumusețe care nu poate fi descrisă în cuvinte.

În arealul și vecinătatea Durăului se află numeroase obiective de interes turistic, istoric și cultural:

*Parcul Național Ceahlău (care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini, vârfurile Toaca și Ocolașul Mare), ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui.

*Ansamblul Mănăstirii Durău (Biserica „Buna Vestire”, pictată de Nicolae Tonitza, casa mitropolitului Veniamin Costachi, casa monahului Varahil Moraru, stăreția, clopotnița de zid și clopotnița de lemn), construcție de secol XIX, monument istoric.

*Biserica din lemn „Sf. Voievozi” din Bistricioara, construcție de secol XVIII, monument istoric.

*Ansamblul schitului „Sf. Ana” (biserică din lemn și turn-clopotniță) din Ceahlău, construcție din secolele XVIII-XIX, monument istoric.

La categoria Sate de poveste – localități mici cu profil turistic, care promovează zona prin experiențe autentic rurale propunerea noastră este:

Satul Trei Fântâni, Comuna Dămuc

Din România frumoasă cu peisaje pitorești și mereu surprinzătoare face parte și Satul Trei Fântâni din comuna Dămuc, o zonă din Neamț cu adevărat spectaculoasă situată chiar între munţi.

Satul Trei Fântâni, de la poalele munţilor Hăşmaş, aflat la o altitudine de 900 de metri, este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România, iar denumirea sa provine de la cele trei izvoare din zonă. Casele sătenilor păstrează arhitectură tradiţională de munte.

„Ținutul de la Poalele Hășmașului” este una dintre cele mai frumoase zone turistice din țară, unică pentru peisajele sale spectaculoase. Valea Bicăjelului și Satul Trei Fântâni pot fi în viitor o importantă zonă turistică, datorită apropierii de Cheile Bicazului mult căutate de turiști și a celorlalte puncte de interes din zonă: Cheile Bicăjelului, Rezervația Cheile Șugăului, Peștera Multicelu, traseul Via Ferrata Astragalus.

În urma evaluării făcute de către Institutul de Geografie al Academiei Române, Comuna Dămuc, având un cadru natural variat, cu munți, păduri, lacuri, izvoare minerale, peisaj, interes cinegetic, a primit 9 puncte din 10 posibile.

Acestea sunt recomandările noastre, dar dumneavoastră, iubitori ai județului Neamț, fie că sunteți localnici sau turiști îndrăgostiți de Neamț, puteți nominaliza până pe 5 decembrie 2025 și alte locații și localități minunate din județul nostru, în funcție de categoriile de mai jos și direct pe pagina organizatorului: https://destinatiaanului.ro/:

  • Orașe care inspiră – Orașe mari, cu notorietate mare la nivel național, care investesc în dezvoltare și promovare turistică. Sunt eligibile municipii.
  • Stațiuni Balneo-Climaterice – Stațiuni de interes local sau național, deschise pe întreaga durată a anului.
  • Tărâmuri fermecate – Zone geografice sau localități cu un bogat tezaur de natură, istorie și tradiție. Sunt eligibile localități sau regiuni întinse pe o suprafață de maximum 3000 km2 (cca. jumătate dintr-un județ).
  • Sate de poveste – localități mici cu profil turistic, care promovează zona prin experiențe autentic rurale. Sunt eligibile doar sate/comune.
  • Distracție și aventură – Atracții ce oferă experiențe și distracții pentru copii, sportive, etc.
  • Cultura si educatie – Muzee, castele, obiective arhitecturale, saline, peșteri sau alte monumente ale naturii amenajate.
  • Cea mai bună Promovare. Sunt eligibile destinații din toate categoriile de mai sus, care au realizat acțiuni de promovare remarcabile, pentru care pot furniza un clip youtube de maximum 2 minute.

Mulțumim pentru că împreună promovăm județul Neamț!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.