Home » Alte evenimente, Uncategorized

Expoziție de icoane de Daniel Stelescu, la Biblioteca Județeană

4 December 2024 0 Comentarii

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește o expoziția de pictură a lui Daniel Ovidiu Stelescu intitulată „Iisus, la noi bine-ai venit!“, în Sala Cupola, în perioada 3-18 decembrie 2024. Expoziția are scopul de a comemora împlinirea a 35 de ani de la întâmplările tragice de la Aeroportul Otopeni. Autorul, participat ca militar în termen la acestea, este unul dintre supraviețuitori.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 17 decembrie 2024, de la ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de prof. Mihaela Mereuță, managerul bibliotecii, și pr. Gheorghe Mocanu, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ din Piatra-Neamț.

Programul va cuprinde un concert de colinde susținut la pian de Alexandru Cojocaru, elev al prof. Andrei Gafton, precum și Trupa TAGMA, coordonată de prof. Costel Buzincu.

De asemenea, concertul va fi susținut și, de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, de elevi ai profesorilor de canto Cristina Ilie, Narcisa Pavel, Olguța Toma, Alexandra Costin, Mihaela Mancaș și Vasile-Daniel Miron-Anastasiu, acompaniați la pian de prof. Adrian Stroici.

Totodată, concertul va fi întregit de Corul „Cântec Sfânt“ al Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt“, Gară, Piatra-Neamț, preot paroh Gheorghe Mocanu și dirijor Cătălin-Dumitru Brahonschi.

Totodată, în cadrul vernisajului va recita Constantin Veliche.

„Cântec Sfânt“

Corul bărbătesc „Cântec Sfânt“ a luat ființă la strana Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ din Piatra-Neamț, în anul 2003, din binecuvântarea și purtarea de grijă a părintelui paroh Gheorghe Mocanu, sub a cărei duhovnicești oblăduiri se află și în prezent.

Dirijorul și coordonatorul corului este Cătălin Brahonschi, absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț. În rândul membrilor acestui cor se găsesc iubitori de muzică și de slujbă bisericească, unii dintre ei fiind absolvenți de studii muzicale sau teologice.

Repertoriul acestui grup coral este unul foarte divers, de la cântările liturgice, interpretate atât coral, cât și psaltic, până la cântări patriotice și folclorice acompaniate.

Corul are un portofoliu bogat de evenimente muzicale realizate, fiind prezent pe majoritatea scenelor din județ și din vecinătate.

Daniel Ovidiu Stelescu

Daniel Ovidiu Stelescu este născut la București, în data de 5 ianuarie 1970. Încorporat la UM 01258, participă la evenimentele din decembrie 1989 de la aeroportul Otopeni.

A început activitatea artistică în anii 1988-1989, când a participat, ca ucenic al maestrului Ilie Cuțuhan din Suceava, la pictarea Bisericii „Arhanghelii Mihail și Gavril“ din satul Traian, comuna Zănești, județul Neamț, a bisericii mănăstirii Moisa din județul Suceava, a bisericii din localitatea Iana, județul Vaslui și a bisericii din satul Țibucani, județul Neamț.

Are în portofoliu și pictura troiței „Maica Domnului cu pruncul“ din satul Traian – Zănești, unele icoane din catedrala municipiului Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, precum și catapetesme de biserici din Iași.

Are lucrări în colecții particulare din țară și din străinătate (Franța, Germania, Italia, SUA, Vietnam).

În prezent este bibliotecar la Secția arte, multimedia a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, care i-a găzduit expoziții de icoane în anii 2000, 2001, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2018.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.