Home » Circuite turistice, Headline, Obiective turistice, Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică, Trasee montane
, ,

Cheile Bicazului, frumusețea brută și neîmblânzită a Carpaților Orientali

17 January 2025 0 Comentarii

Foto credit: Alex Pers

Localizate în județul Neamț, Cheile Bicazului, cu aspectul lor atât de sălbatic, încât ai senzația că te afli într-o epopee fantastică, sunt mărturia că mai există locuri în care măreția naturii își spune cuvântul și care nu încetează să uimească prin frumusețe și pitoresc. Aici, alpiniști și fotografi deopotrivă se întâlnesc pentru a cuceri și surprinde în imagini frumusețile stâncilor de peste 300 de metri, un defileu sculptat de râul Bicaz cu apele sale care sar înspumate peste pietre și drumul care și-a făcut loc printre pereții stâncoși de calcar ce ascund peșteri și avene spectaculoase.

Foto credit: Alex Pers

Cu ce poate fi asemănat un asemenea loc? Mulți dintre călători au rămas cu impresia că au vizitat o galerie de artă naturală, care prezintă frumusețea brută și neîmblânzită a Carpaților Orientali. De la vărsarea pârâului Bicăjel în pârâul Bicaz, începe cea mai spectaculoasă zonă a Cheilor pe o lungime de cca 1 km. Acolo, își au sălașul din vremuri ancestrale pereți stâncoși impunători: „Gâtul Iadului” strecurat între „Piatra Surducului” și „peretele Bardosului”, „Piatra Altarului” – 1154m, masivul stâncos cel mai înalt al Cheilor Bicazului, „Piatra Pinteștilor” – 847 m, „Piatra Arșiței” – 835 m, „Piatra Surducului”. Tăindu-ți răsuflarea, „Poarta de Piatră” și „Polițele Bardosului” sunt atât de apropiate una de cealaltă că soarele nu pătrunde pe drumul îngust care traversează această creație colosală.

Foto credit: arhivă Consiliul Județean Neamț

În acestă minunată natură de o frumusețe uluitoare, sălbatică și neexplorată pot fi parcurse 18 trasee turistice montane, iar pe măsură ce drumul se răsucește și stâncile abrupte se profilează deasupra capului, fiecare cotitură a defileului prezintă o priveliște și mai surprinzătoare decât ultima, învăluită adesea în ceață care estompează liniile dintre realitate și mit.

Pe unele stânci sunt trasee marcate pentru alpiniști, iar „Santinela” este peretele drept care întregeşte peisajul apocaliptic și pe care caută să îl escaladeze cei mai temerari dintre alpiniști.

În pădurile care împrejmuiesc zona Cheilor Bicazului viețuiesc cerbul carpatin, căprioara, capra neagră, mistrețul, ursul brun, lupul, pisica sălbatică, râsul, iepurele, acvile de munte, cocoși de munte, alunarul, uliul păsărar, mierla, corbul, dar și vipere și șerpi de alun, iar în apele repezi ale Bicazului și afluenților lui se găsește păstrăvul de munte. Dintre speciile de plante întâlnim păișul, alunul, papucul doamnei, bulbucii, sângele voinicului și ghințura galbenă, iar în crăpăturile stâncilor, floarea de colț.

Foto credit: Visit Bicaz

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.