Home » Alte evenimente

Circular Catalysts: Expoziția revine în România, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț

5 March 2025 0 Comentarii

Programul Circular Catalysts, o inițiativă a British Council realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, se întoarce în România cu redeschiderea expoziției sale documentare la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț, în perioada 7 martie – 11 mai 2025. Expoziția dezvăluie rezultatele unor colaborări remarcabile între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie, invitând publicul să exploreze noi perspective asupra practicilor și proceselor de producție sustenabile.

Inspirat de legătura profundă dintre oameni și resursele naturale din zonele rurale din România, Circular Catalysts a invitat, în 2023, cinci artiști și designeri britanici să exploreze această temă prin rezidențe creative alături de organizații locale. Rezultatele acestor rezidențe au fost reunite într-o expoziție documentară, prezentată în premieră la Romanian Design Week 2023, și ulterior iterată în Timișoara – ca parte a programului Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, precum și în Marea Britanie – în Londra, Birmingham și Manchester.

La Londra, evenimentele Circular Catalysts s-au desfășurat în perioada 6-19 noiembrie 2023, la Institutul Cultural Român, în cadrul unei delegații oficiale menite să conecteze participanții români la program cu stakeholderi din Marea Britanie, meșteșugari contemporani și lideri ai inițiativelor de design durabil. Ulterior, expoziția a fost prezentată la Centrala Arts Space din Birmingham (17 ianuarie – 24 februarie 2024), și la Consulatul General al României din Manchester (19 martie – 1 aprilie 2024), continuând să stimuleze dialoguri importante despre practicile de producție sustenabile și meșteșuguri în context internațional.

Expoziția documentară Circular Catalysts, care va putea fi vizitată în această primăvară de publicul din Târgu-Neamț, aduce în prim-plan poveștile acestor rezidențe creative. Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze o colecție captivantă de fotografii realizate de Ioana Cîrlig, alături de texte, obiecte și alte mărturii vizuale, care surprind conexiunile dintre rural și urban și subliniază rolul meșteșugurilor locale în promovarea sustenabilității sociale, economice și de mediu.

“O călătorie prin Cincu, Câmpulung, Delta Dunării și Cluj, alături de cinci designeri, artiști și meștesugari din UK, împreună cu comunități locale, în căutarea de vechi și noi moduri de a crea în echilibru cu natura.” – Ioana Cîrlig, Curator

Pentru a marca întoarcerea expoziției, vor avea loc la Târgu-Neamț două ateliere din cadrul programului de mediere. Acestea vor fi coordonate de Ioana Cîrlig – Curator și responsabil de documentarea fotografică a Expoziției Circular Catalysts, și Anoushka Cole – producător și cercetător de materiale din Marea Britanie și participant la programul de rezidențe creative Circular Catalysts. Pe 8-9 martie, Ioana Cîrlig ne va ghida într-o explorare a fotografiei ca mijloc de aprofundare a conexiunii cu natura, iar pe 22 martie, Anushka Cole ne va invita să descoperim frumusețea sălbatică a locului și să o transformăm în printuri botanice unice. Aceste ateliere vor oferi participanților experiențe practice și noi modalități de explorare artistică, reflectând spiritul de colaborare și creativitate care definește programul Circular Catalysts.

În organizarea expoziției din Târgu-Neamț, British Council colaborează cu Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț, prin Dr. Vasile Diaconu și Muzeograf Renata-Gabriela Apetroaie, și Centrul Educațional de Arte Performative CEVA, ale căror contribuții valoroase îmbogățesc cu noi perspective locale acestă inițiativă.

Circular Catalysts este parte din Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deșeurile de materiale și culturile de creație. În România, “Circular Catalysts” explorează interconectarea și izolarea sistemelor rurale, urbane și sociale în context local și global. Programul activează diferite tipologii de actori, esențiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod sustenabil: comunitatea, meșteșugarul, satul, pădurea, designerul, căminul, orașul, râul, piața.

Vă invităm să descoperiți expoziția Circular Catalysts la Târgu-Neamț – o incursiune fascinantă în lumea designului colaborativ și a meșteșugului sustenabil.

British Council


Detalii Deschidere Expozi
ție:

Data: Vineri, 7 Martie 2025
Ora:
14:00 – 17:00
Locația:
Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț, Bulevardul Ștefan cel Mare 37, Târgu Neamț, 615200


Program vizitare Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț:

Marți – Duminică: 9:00 – 17:00 (Octombrie – Martie)
Marți – Duminică: 10:00 – 18:00 (Aprilie – Septembrie)
Luni: Închis

Circular Catalysts este un program organizat de British Council, în parteneriat cu Institutul Cultural Român

Documentare fotografică: Ioana Cîrlig
Design grafic și amenajare expozițională: Studio Fluid
Design de sunet: Cosmin Postolache
Participanți rezidențe: KraftMade, Gareth Neal, Studio AMOS, Carol Carey, Lola Lely, Anoushka Cole, Patzaikin, Centrul Cultural Clujean, Pro Patrimonio
Curatoriere: Ioana Cîrlig
Coordonatori ateliere:
Ioana Cîrlig, Anoushka Cole
Parteneri strategici locali: Muzeul de Istorie si Etnografie Targu-Neamt, Centrul Educațional de Arte Performative CEVA, Asociația Ținitul Zimbrului, Asociația Puzzle Optimeast, Sofiaman
Colaboratori muzeu: Dr. Vasile Diaconu, Muzeograf Renata-Gabriela Apetroaie 

Informații complete despre Expoziția Circular Catalysts sunt disponibile pe https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/circular-catalysts.   

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.