Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Headline, Obiective turistice, Promovare Turistică
, ,

Zone din Neamț cu un bogat tezaur de natură, istorie și tradiție

28 March 2025 0 Comentarii

Ceahlăul – Olimpul Moldovei și muntele sfânt din Neamț

Dominând munții din jur și datorită poziției sale relativ singuratice, Olimpul Moldovei – așa cum mai este denumit Muntele Ceahlău poate fi escapada ta de vis în mijlocul naturii fabuloase, cu păduri adânci, jnepenişuri, pajişti alpine, ca într-un mare și impresionant muzeu în aer liber.

Cu numeroase atracții pentru turiști, Ceahlăul, muntele păstoritului și al rugăciunii, singurul cu hram pe data de 6 august, este și singurul loc din lume unde se petrec două fenomene inedite: Umbra piramidei și Calea cerului.

Anual, peste 100.000 de turiști ajung să vadă Ceahlăul și să experimenteze drumețiile montane.

 

Celebra Scară de pe vârful Toaca

Impresionantă prin deschiderile și peisajele fabuloase pe care le oferă, scara cu peste 500 de trepte a devenit extrem de cunoscută mai ales în mediul online, fiind și singura din România aflată la o asemenea altitudine.

Chiar în punctul final, pe vârful Toaca, au parte de o panoramă unică, un peisaj de o frumusețe care nu poate fi descrisă în cuvinte.

 

Stațiunea montană Durău și zona de agrement Durău Park

Aflată la o altitudine de 800 de metri în Masivul Ceahlău, stațiunea oferă multe atracții pentru turiști. Iarna, turiștii pot schia în voie în stațiunea montană, iar vara, aceștia au la dispoziție un parc de distracții potrivit pentru toate vârstele. Iarna turiștii pot schia în voie, iar vara, aceștia au la dispoziție un parc de distracții cu tubbing și sanie de vară, carusel montan, teleski, parc de joacă pentru copii, trasee pentru biciclete, scări rulante pentru urcare, trambulină/saltea.

Lacul Izvorul Muntelui și Barajul Bicaz

Situat la poalele Masivului Ceahlău, Lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare ca întindere, fiind denumit și „marea dintre munți” (35 km lungime). Totodată, este singurul din România unde se sărbătorește în mod tradițional „Ziua Marinei”.

În anul 2000, lacul a fost declarat rezervație naturală acvatică, fiind totodată un sit arheologic magnific, cu descoperiri ce datează încă din epoca eneolitică.

Datorită suprafeței sale mari de apă, turiștii au posibilitatea, în sezonul cald, de a practica diverse sporturi nautice.

Lacul s-a format în urma construcției Barajului Bicaz între anii 1950 și 1960. Impunătorul „munte” artificial are o înălțime de 127 de metri și o lungime a coronamentului de 435 de metri. La acest proiect de mare anvergură au lucrat între 10.000 și 15.000 de oameni și au fost strămutate nu mai puțin de 22 de sate.

 Descoperă la Piatra Neamț cea mai importantă colecţie de artă eneolitică din sud-estul Europei!

Simboluri spirituale și tradiționale, spațiu sacru al vechilor daci, leagăn al etnogenezei române cu multe legende și mituri, județul Neamț are și o istorie și rădăcini care fac referire la cea mai strălucită și mai studiată civilizaţie preistorică din Europa: Complexul Cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolie.

Ceramica pictată cucuteniană poate fi considerată unică în lume.

 

 

Cheile Bicazului – frumusețea brută și neîmblânzită a Carpaților Orientali

Cu aspectul lor sălbatic, aproape desprins dintr-un basm, Cheile Bicazului îți oferă senzația că faci parte dintr-o aventură epică.

Aici, alpiniștii și fotografii se reunesc pentru a cuceri și imortaliza în imagini formațiunile stâncoase care se ridică la peste 300 de metri înălțime. Defileul a fost sculptat de râul Bicaz, ale cărui ape înspumate dansează peste pietre, în timp ce drumul își croiește drum printre impunătorii pereți de calcar, în spatele cărora se ascund peșteri spectaculoase și avene impresionante.

18 trasee turistice montane străbat acest monument al naturii cu peisaje unice.

Cheile Şugăului și cel mai lung traseu montan de Via Ferrata din România

În imediata vecinătate a Cheilor Bicazului, Cheile Şugăului reprezintă una dintre cele mai valoroase arii protejate din Carpaţi, dar şi din Europa.

Aici există cel mai lung traseu montan Via Ferrata din România, denumit „Astragalus” care poate fi parcurs în deplină siguranță de orice turist.

Traseul principal măsoară 700 m lungime, oferă cinci variante de ascensiune cu diferite grade de dificultate.

Athosul României este la Neamț

Cele mai multe mănăstiri din România se află în Neamț, iar mănăstirile seculare din Neamț sunt cunoscute atât în țară, cât și în străinătate.

Așezămintele monahale din Parcul Natural Vânători-Neamț se află într-o arie naturală de peste 30 de mii de hectare, în care se regăsesc peste un sfert din speciile de plante din România.

De altfel, zona Romsilva – Parcul Natural Vânători-Neamț este una cu totul specială și a fost inclusă în anul 2021 pe lista indicativă a patrimoniului mondial UNESCO al României.

 Ținutul Zimbrului, cea mai verde destinație din România și singura din țară inclusă în

Top 100 Destinații Sustenabile la nivel Mondial

Destinația ecoturistică a fost inclusă, încă din anul 2017, în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel Mondial, fiind singura destinație din România aflată în acest clasament.

În prezent, într-un cadru natural care îți taie respirația prin frumusețea și unicitatea lui, zimbrul pășește din nou maiestuos, așa cum o făcea în urmă cu peste 150 ani, în pădurile Neamțului.

Pentru cei dornici de experiențe unice, conducerea parcului pune la dispoziție incursiuni în adâncul rezervației (inclusiv de tip bison safari).

Cultură și tradiții, artă populară și folclor, locuri sfinte, evenimente și EcoBrunch-uri cu produse locale și meșteri populari, toate acestea și multe altele descriu Ținutul Zimbrului din NEAMȚ, o destinație căreia îi dă viață o comunitate aparte, unită și deosebit de ospitalieră.

 Cetatea Neamț

Atestată documentar pentru prima dată în 1395, această fortăreață este o adevărată comoară.

Cetatea a cunoscut perioada sa de glorie sub Ștefan cel Mare (1457–1504), care a realizat numeroase lucrări de întărire și înălțare a zidurilor sale și este martor al istoriei zbuciumate a statului medieval moldovenesc.

Edificiul, care a rezistat eroic numeroaselor asedii de-a lungul timpului, este celebrat în fiecare an, la începutul lunii iulie, prin Festivalul Medieval „Zilele Cetății Neamț”.

Evenimentul oferă vizitatorilor un program variat cu muzică și dansuri medievale, demonstrații de luptă în armuri de epocă, parade cu domnițe și cavaleri, expoziții de artă populară, ateliere meșteșugărești și de mânuire a armelor.

Lacul Cuejdel

Ascuns în Munții Stânișoarei, denumit și Lacul Crucii, Cuejdelul a fost declarat în 2004 Rezervație naturală, fiind totodată și unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din țară.

Pitorescul și spectaculosul lac Cuejdel, poate cel mai „fotogenic” peisaj din Neamţ, are aspectul unei păduri înecate cu numeroase trunchiuri ce străpung luciul apei.

Înconjurat din toate părţile de pădure, Cuejdelul este o oază impresionantă de sălbăticie, oferind trecătorilor peisaje incredibile, mereu schimbătoare, nu doar cromatic, de la un anotimp la altul, ci și pe parcursul aceleiaşi zile.

   

Gastronomie în Neamț

Povestea culinară a județului Neamț își invită călătorii la o incursiune fantastică presărată cu povești și arome ce îmbină tradiția, ecoturismul și bucatele proaspete și delicioase.

Fiecare oprire este menită să dezvăluie simțurile într-un mod unic și promite să ofere o experiență fabuloasă.

  • De la mămăliga cu brânză, smântână și jumări, la tochitura moldovenească preparată cu măiestrie, până la delicatese ca sarmalele cu urdă în frunze de sfeclă, hârzobul sau alivanca vei explora o întreagă destinație culinară ce va dăinui peste ani și îți va rămâne în amintire ca fiind una memorabilă.

„Neamțul în bucate” este prezent pe platforma Romania Atractivă, tradusă în cinci limbi străine, promovând cele 12 Rute Culturale din țară și peste 270 de obiective turistice.

 

Agrement în Neamț

În ținutul nostru îți poți descoperi adevărate pasiuni ca ciclismul, echitația, schiul, caiacul, pescuitul sau zborurile de agrement, toate acestea în mijlocul unor peisaje unice fermecătoare.

Iată ce puteți face în Neamț:

  • drumeții pe cărări montane pe muntele Ceahlău, în Parcul Natural Vânători-Neamţ ori în Cheile Bicazului și Cheile Şugăului
  • parcurgerea traseelor de pelerinaj, Via Maria și Camino De România
  • escaladă în Cheile Bicazului, Cheile Şugăului și pe stâncile de la Sihla
  • via ferrata pe cel mai lung traseu din țară „Astragalus” din Cheile Sugăului – Munticelu,
  • plimbări cu barca, vaporaşul, hidrobicicleta, Stand-Up-Paddling (SUP) sau competiții de caiace și canoe pe Lacurile Izvorul Muntelui și Bâtca Doamnei
  • pârtie de schi și parc de distracție la Durău Park, în cadrul complexului de agrement de la poalele masivului Ceahlău
  • echitație la baza hipică „Virgil Bărbuceanu” și la herghelia de cai de la Dumbrava
  • plimbări cu telegondola deasupra orașului Piatra-Neamț, o adevărată atracție pentru turiști
  • zbor de agrement deasupra Neamțului cu parapanta sau cu motodeltaplanul
  • cursuri de pilotaj cu avioane ușoare
  • „bison safari” alături de rangeri în Parcul Natural Vânători-Neamţ

 V-am făcut curioși? Vă așteptăm la Neamț!

Județul Neamț oferă numeroase atracții turistice, peisaje uimitoare și delicii culinare unice. Anual, o gamă variată de festivități celebrează cultura tradițională, muzica și mâncarea bună. Fie că iubești agitația orașului sau liniștea de la țară, Neamțul este locul potrivit pentru tine!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.