Manastirea Giurgeni – jud. Neamt
Locatia: Manastirea Giurgeni este situata la 28 km sud-est de Roman in comuna Valea Ursului
Adresa: sat Giurgeni, com. Valea Ursului, jud. Neamt
Hramul manastirii: “Nasterea Maicii Domnului” sarbatorit la 8 septembrie
Anul constructiei: ctitorie din anul 1738 a calugarului Ghedeon pe locul unui vechi asezamant monahal care a fost reconstruit in sec al XIX –lea.
Scurt istoric al Manastirii Giurgeni
Asezamantul monahal de la Giurgeni dateaza inca de la inceputul sec al XVIII-lea cand apare mentionat documentar pentru prima data ca fiind un schit construit in anul 1721 de cativa calugari greci. Pe la jumatatea secolului al XIX –lea schitul a fost transformat in schit de maici si apoi in manastire de maici.
In perioda anilor 1833-1849 , datorita faptului ca schitul avea cladirile construite din lemn acestea s-au daramat si au fost inlocuite cu alte cladiri construite din piatra si caramida. Ca obiecte valoroase la vremea aceea in biserica se aflau doua icoane facute de zugravul Nectarie, datate din anul 1796 si o icoana din 1831 imbracata in argint de maistrul argintar Cloroiescu.
Biserica actuala a manastirii a fost construita in anul 1833. Din punct de vedere architectural biserica a fost construita din caramida pe temelie de piatra dupa un plan treflat. Pe bolta din naos se regasesc pictate chipurile celor patru evanghelisti. De atunci, biserica a fost inzestrata cu trei clopote de marimi diferite, unul de 170 kg realizat in 1820, altul de 20 kg realizat in 1840 si cel de-al treilea de 70 kg realizat in 1846.
In anul 1928 biserica a fost reparata si a functionat ca manastire pana in anul 1959 cand a fost desfintata de catre comunisti care au luat maicile de la manastire si le-au dus in exil. In urma lor a ramas doar biserica, cladirile anexe fiind daramate. Manastirea a ramas in paragina pana in anul 1989 cand odata cu schimbarea regimului comunist a fost redeschisa si redata inchinaciunii.
De aceasta data, manastirea a fost data in grija calugarilor care s-au straduit sa-i redea frumusetea de altadata, punandu-i in valoare comorile care sunt tamaduitoare pentru sufletul omenesc. Din anul 1995 s-a renovat biserica si s-au inaltat alte cladiri anexe necesare desfasurarii in bune conditii vietii monahale. In gospodaria anexa a bisericii sunt ingrijite pasari si animale de catre calugari asemenea unei gospodarii taranesti.
In prezent, manastirea Giurgeni este recunoscuta si cautata de credinciosi pentru ca adaposteste o icoana veche cu o valoare inestimabila recunoscuta pentru miracolele pe care le infaptuieste. Icoana se afla in manastire, in fata altarului si o infatiseaza pe Preasfanta Maica a Domnului avand trei ochi si doua guri. Aceasta icoana este imbracata in argint curat, a fost daruita manastirii la data de 6 august 1831 si s-a dovedit a fi facatoare de minuni inca de la inceput.
Se spune ca pe icoana deja pictata, prin voie dumnezeiasca, au aparut peste noapte al treilea ochi si a doua gura. Zeci de credinciosi din intreaga tara vin sa ia parte, in noaptea de joi spre vineri odata la doua saptamani, la sfintele slujbe de maslu menite a alina sufletele celor napastuiti de boli, ce au cautat cu nadejde alinare si sprijin in fata icoanei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.
Este adevarat ca face minuni icoana daca te rogi bunului Dumnezeu. Te va chema negresit fara sa intelegi la inceput de ce. Iar slujba e ceva dumnezeiesc. Si tamaia 40 de zile in casa ajuta, pe langa rugaciuni. Eu m-am nascut a 2-a oara, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Stie cineva care e Programul Sfantului Maslu anul acesta? As vrea sa stiu in care zi de vineri a acestei luni se tin slujbe!
Multumesc anticipat!
Mergeti la manastirea Giurgeni si pe langa oaza de liniste si spirit monahal cu siguranta al veti regasi pe DUMNEZEU
Se fac, dar vineri spre sambata, din 2 in 2 saptamani.
Se mai fac masluri noaptea de joi spre vineri?
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza pentru a ajunge la parintele Antonie (Am un copilas cu probleme). Se face o programare? …cred ca e foarte aglomerat…Va multumesc
Am fost doar la o singura slujba de vineri seara,dar pot spune ca nu o voi uita niciodata;a fost cu adevarat o seara sfanta!Toata slujba a fost deosebita si simteai cum te parunde in toata fiita facandu-te sa-ti vibreze sufletul! Voi mai ajunge negresit!
Multa sanatate Sfintiei sale,Staretul de acolo!Un om cu har!Un duhovnic mare,mare de tot!
sa dea dumnezu multa sanatate la toti locuitori acestui lacas si numai bine
Sa va dea Dumnezeu si Maica Domnului sanatate tuturor slujitorilor
Acestei Sfinte Manastiri, cat si tuturor enoriasilor, care participa
(dupa posibilitati)la Slujba Sfantului Maslu, sau la alta Slujba.
Doamne ajuta.
Buna ziua!Imi doresc foarte mult sa ajung su anul acesta la Manastirea Giugeni,daca stie cineva ca pleaca din Bucuresti un autocar,va rog sa ma contactatila tel;0769007780.Va multumesc!
Pasiti ori de cate ori puteti pragul acestei Manastiri si veti vedea cum viata voastra se va schimba,nu trebuie decat sa credeti in DUMNEZEU si sa va rugati Lui cu smerenie.Va veni o zi in care veti dori sa sa va uniti cu DUMNEZEU dar va fi prea tarziu¿¿deci pocaitiva caci IMPARATIA CERURILOR ESTE APROAPE
am fost si eu aici, e superb sa asculti slujba in mezul noptii, sa te rogi la Maicuta impreuna cu o multime de pelerini…,totul e sa te rogi si sa crezi puternic pentru ceea ce-ti doresti,pursimplu simt cum Dumnezeu le orandueste pe toate si le face in asa fel incat ma ajuta sa trec mult mai usor peste toate necazurile, sa infrunt mai usor greul. Multumesc Maicutei ca ma ajuta tot timpul,DOMNUL SA VA AJTE SI SA VA BINECUVANTEZE PE TOTI!
sper ca Dumnezeu si Maica Domnului sa-mi ajute si sa ajung si eu la aceasta manastire. Doamne ajuta.
Este o mare binecuvantare sa avem in apropierea Romanului,un LOC SFANT.Recomand tuturor celor bolnavi,celor saraci,celor care au probleme in familie sa mearga la sfantul maslu de 3 ori la rand si vor vedea schimbari majore.O spun din proprie experienta,D-ZEU EXISTA,la fel si MINUNILE care se petrec acolo..
Scrie raspunsul tau!
Primeşte articolele noastre pe e-mail
Călătorie în Țara Zimbrului
Turism în Judeţul Neamţ – Tur virtual 360º
Călătorie virtuală în Neamţ
Contactează-ne pe reţelele sociale
Pentru detalii, vă rugăm accesaţi
ROMANIA EDEN.travel
Categorii de articole
Descoperă Judeţul Neamţ!!
Toate drepturile de proprietate asupra conţinutului paginii web (texte, imagini, fotografii, video, audio, grafică și orice alt conținut furnizat pe această pagină web, inclusiv selecţia, coordonarea și aranjarea acestui conținut) aparțin Consiliului Județean Neamț. Vizitatorilor le este interzisă copierea, reproducerea, modificarea, distribuirea, afișarea sau retransmiterea oricărei părţi din conținutul acestei pagini web, în scopuri comerciale. Vizitatorii pot utiliza pagina web și conținutul acesteia doar în scopuri de informare. Orice altă utilizare este strict interzisă fără acordul prealabil scris al proprietarului, Consiliul Județean Neamț.
Log in | Entries (RSS) | Comments (RSS)